USA se chystají poslat na Ukrajinu něco, co urychlí válku. Budou Rusové utíkat jako o život?

Konečné rozhodnutí však údajně ještě nepadlo a není jasné, kdy budou vozidla k dispozici. Úředník Bílého domu, který hovořil pod podmínkou anonymity, uvedl, že mezi USA a Ukrajinou probíhá komunikace o obranných potřebách, ale v současné době nemají žádné nové informace, které by mohli veřejně oznámit. Agentura Bloomberg uvádí.

Kyjev požádal americké spojence o tanky, rakety delšího doletu, obrněná vozidla a systémy protivzdušné obrany. Boje na východě země pokračují, i když nástup zimy zpomalil postup obou stran.

Podle Marka Canciana, bývalého analytika obranného rozpočtu Pentagonu, který nyní pracuje v Centru pro strategická a mezinárodní studia, mohou vozidla Bradley výrazně zvýšit bojové schopnosti pozemních sil, protože se v podstatě jedná o “lehký tank”.

Cancian dodal, že bude trvat několik měsíců, než Ukrajina bude moci vozidla nasadit, protože posádky a údržbáři budou muset být na vozidla, která vyrábí společnost BAE Systems Plc, nejprve vyškoleni.

Na webových stránkách americké armády se uvádí, že kromě toho, že slouží jako obrněné vozidlo pro vojáky, jejich schopnosti zahrnují “průzkum, střelbu a manévry”.

“Bradley by byl výrazným zlepšením oproti současným ukrajinským bojovým vozidlům,” řekl David Perkins, generál ve výslužbě, který jako velitel brigády poslal tanky do centra Bagdádu během americké invaze do Iráku a později vedl armádní velitelství pro výcvik a doktríny.

zdroj: Plenum.sk

Přejít nahoru