Válka je drahá, Kreml chce více peněz od velkých firem, bude šetřit všude kromě obrany

Vládní nařízení označuje toto úsilí za součást “mobilizace příjmů”. Nařizuje také dodatečné výdaje ve výši 175 miliard rublů (2,4 miliardy dolarů) na přesídlení 100 000 lidí z Chersonu do Ruska.

Je to zjevné přiznání, že Kreml má jen malou naději na znovuzískání částí ukrajinského regionu, které jeho síly opustily na podzim jen několik týdnů po nezákonné anexi, poznamenává agentura Bloomberg.

Ruský rozpočet je stále více omezován, protože válka prezidenta Vladimira Putina trvá již téměř rok a ekonomika země trpí dopadem rozsáhlých sankcí ze strany Spojených států a Evropy. Dividendy a neočekávaná daň zaplacená společností Gazprom pomohly zvýšit fiskální přebytek již koncem loňského roku, ale v prosinci bude rozpočet pravděpodobně v červených číslech, pokračuje agentura Bloomberg.

Podle lidí obeznámených s touto záležitostí je část peněz navíc potřebná na pokrytí válečných nákladů. O výši dividendy nebo jednorázového odvodu zatím nebylo rozhodnuto, protože jeho výše bude záviset na tom, jak se bude dařit rozpočtu v průběhu roku 2022, informuje portál trend.sk.

Přejít nahoru