The Telegraph: McCarthy souhlasí se snížením pomoci Ukrajině, aby byl zvolen předsedou Sněmovny reprezentantů

Republikán McCarthy si zajistil post v časných ranních hodinách po historickém pětidenním boji o 15 hlasů, který zastavil Washington.

Jeho pravicoví odpůrci ze Sněmovní frakce svobody (House Freedom Caucus), přezdívaní Taliban 20, použili svůj nesouhlas s americkou pomocí Kyjevu jako jeden z důvodů, proč hlasovali proti němu v prvních 14 hlasováních.

Kongresman Matt Gaetz z Floridy, jeden z nejtvrdších skeptiků pomoci, vedl kampaň proti McCarthyho kandidatuře na předsedu Sněmovny reprezentantů, ale po mimořádné konfrontaci ve Sněmovně nakonec ustoupil.

Podle portálu McCarthy po neúspěšném 13. hlasování v přímém televizním přenosu přistoupil ke Gaetzovi a prosil ho, aby změnil názor. Odmítl, odešel a pak se strhla potyčka, když se na Gaetze vrhl další republikánský kongresman Mike Rogers.

McCarthy, kterého podpořil bývalý prezident Donald Trump, převzal v sobotu brzy ráno kladívko a nastínil agresivní linii útoku republikánů před prezidentskými volbami v roce 2024.

Slíbil, že “přijme zákony, které budou řešit problémy národa, od otevřené jižní hranice přes energetickou politiku ‘America last’ až po indoktrinaci ve školách”.

Podle deníku Telegraph se McCarthy v zájmu ukončení patové situace dohodl, že se Sněmovna reprezentantů zaváže přijmout zákon, který omezí veškeré diskreční výdaje na obranu na úroveň roku 2022, což představuje přibližně 1,47 bilionu dolarů. Od únorové ruské invaze přijal Kongres čtyři mimořádné dodatky v celkové výši více než 100 miliard dolarů.

 

Přejít nahoru