Chystá se cosi pro osud našeho národa osudovějšího, než před lety byla plánovaná kontroverzní dohoda USA-ČR o umístění amerického radaru v Brdech

Dohoda o obranné spolupráci má v budoucnu mimo jiné umožnit i pobyt amerických vojáků na české půdě, například pro potřeby společného výcviku.

Česko s USA již ladí poslední detaily smlouvy o obranné spolupráci. V rozhovoru se Seznam Zprávami to řekla diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, která má na Ministerstvu zahraničních věcí na starosti vztahy s USA a je součástí vyjednávacího týmu s Američany.

„Bude to dobrá dohoda, i v rámci těch existujících – a USA mají tuto dohodu dojednanou s 24 členskými zeměmi NATO – bude patřit k těm silnějším,“ říká diplomatka. Podle ní bude finální text hotový do konce února, podepsat by ji ministryně obrany Jana Černochova (ODS) mohla u příležitosti chystané cesty premiéra Petra Fialy do Washingtonu“.

Takže si, Jano, pro návštěvu Bílého domu, chystejte garderóbu. Bude to pro Vás, až v záři nespočetných reflektorů a bzukotu ještě většího počtu kamer usednete v Oválné pracovně k podepsání smlouvy s velmocí, jistě velký okamžik, a dovedu si představit, jak se Vám už dnes z tohoto obrazu točí hlava. A točí se i nám – a to při představě, co nám ta smlouva se soudobými Čapkovými mloky (viz oněch 24 zemí NATO, které už mají podobnou smlouvu s USA dojednanou). může snést na hlavu. Protože v možné a nikoli nepravděpodobné budoucí válce velmocí budou pro nepřítele USA  nepřátelským územím logicky všechna území, na kterých se budou vyskytovat američtí vojáci, a Vy svým podpisem učiníte takovýmto ohroženým územím i teritorium naší republiky. I s jejími všemi občany , dobrými, zlými, mladými, starými, i s Češaty, která, jsou teprve na cestě.

Obdivuji šíři Vašeho svědomí. I šíři svědomí Vaší vlády.

Autor: Lubomír Man

Přejít nahoru