Oběd v Praze se může vyšplhat až na 250 korun, tvrdí restauratér Kastner

Nejdražší obědy jsou v Praze, kde už jejich průměrná cena přesáhla 200 korun. „Praha se chová jinak, než zbytek Česka. V hlavním městě na podzim tohoto roku může oběd stát klidně 250 korun,“ prohlásil v pořadu Impulsy Honzy Benešovského na Rádiu Impuls Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Podle něho se ale rozhodně nebude zdražovat teď v zimě nebo na začátku jara. První měsíce roku jsou totiž z pohledu tržeb nejslabší.

Kastner je zároveň přesvědčený o tom, že lidé do restaurací i přes rostoucí ceny chodit nepřestanou. „My jsme pořád levnou zemí gastronomickou. Když si vezmete Paříž, tam stojí oběd 20 eur, což je skoro pět set korun. Kde ty obědy ale klesají, a kde se ukazuje, že už to nebude, co to bývalo, tak jsou vesnice a malá města. Praha je gastronomický stát ve státě,“ říká restauratér.

Kromě jídla zdražuje v restauracích a hospodách také pivo. V mnoha podnicích zejména ve větších městech se blíží už k sedmdesáti korunám. „Zní to jako horentní suma, ale v porovnání s ostatními zeměmi, jsme stále levnou zemí na pivo. Ale rozumím tomu. To tempo toho zdražování je rychlé a na pivu je to vidět nejvíc. Jsme přece jenom národ pivařů. A nejméně to asi postihne Prahu, dopadne to zase na vesnice a menší města,“ uzavírá Kastner.

Přejít nahoru