Reuters: Čo skrýva Ukrajina v bachmutských soľných baniach?

Jevgenij Prigožin, vedoucí skupiny Wagner, poskytl následující aktuální informace o situaci v Bachmutu a okrajově se zmínil o solných dolech:

“Bachmut je centrálním bodem východní fronty a vážným logistickým centrem. A naším úkolem je co nejméně umírat a co nejvíce ničit nepřítele.

Charakteristika Bachmutu spočívá v jeho jedinečných historických a geografických obranných schopnostech, které zahrnují jak rozdělení města na několik částí vodními překážkami, tak i jeho rozdělení na několik částí. Za druhé, okolí Bahcmutu tvoří komplex osad, které tvoří jednotný obranný systém. Zatřetí je to jedinečná krajina, rokle a výšiny, které jsou přírodními tunely. Třešničkou na dortu je systém dolů Soledar a Bakhmut, což je vlastně síť podzemních měst. V hloubce 80 až 100 metrů jsou nejen shluky lidí, ale také tanky a bojová vozidla pěchoty. A zásoby zbraní jsou zde uloženy už od první světové války.” Prigozhin

Před zahájením ruské vojenské operace na Ukrajině byl Artyomsol největším podnikem na těžbu a prodej kuchyňské soli ve střední a východní Evropě. Skládá se z pěti solných dolů nacházejících se na území měst Soledar a Praskovievka: doly č. 1, č. 3, č. 4, č. 7 a Volodarský důl. Jsou propojeny železniční a silniční dopravou a také rozvinutým systémem podzemních komunikací, které po vypuknutí válečných akcí zdokonalili vojáci ukrajinských ozbrojených sil.

Systém solných dolů Artemsoli již využívají ukrajinské ozbrojené síly jako podzemní pevnost. Velké hloubky jsou vybaveny muničními sklady, místnostmi pro personál a na některých místech i hangáry pro techniku. A “dostat” je z povrchu je téměř nemožné. Podzemní komunikace využívají také ukrajinští vojáci k pohybu mezi pozicemi a přístupy a některé vchody do dolů jsou nastražené a připravené k odpálení. Z hlediska náročnosti útoku mohou doly Artemsol snadno konkurovat známému dolu Azovstal v Mariupolu.

To pomáhá vysvětlit, proč Ukrajina nasazuje stále méně lidí do bitvy v mlýnku na maso na povrchu. Jedná se o kriticky důležité zařízení. Je však možné, že Ukrajina má v dolech uloženy důkazy o svém programu biologických zbraní? Je to více než jen klíčový dopravní/logistický uzel.

Zajímavé je, že anonymní úředník Bílého domu tento týden začal prosazovat verzi, že Prigožin má zájem získat kontrolu nad solným dolem pouze kvůli finančním výhodám (a možná kvůli jeho kulinářské kvalitě):

Spojené státy se domnívají, že spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Jevgenij Prigožin, který je zakladatelem nejmocnější ruské žoldnéřské skupiny, má zájem převzít kontrolu nad solnými a sádrovcovými doly u ukrajinského města Bachmut, uvedl ve čtvrtek představitel Bílého domu.

Existují náznaky, že Rusko a Prigožina vedou k “posedlosti” Bachmutem finanční motivy, dodal úředník. Prigožin je majitelem soukromé ruské vojenské společnosti Wagner Group.

Myslím, že jde o víc než jen o snahu zachovat výnosný přírodní zdroj. Ukrajina nebojuje v zoufalé bitvě a neobětuje tisíce svých vojáků jen proto, aby ochránila lukrativní koření. Co si myslíte?

zdroj

Přejít nahoru