The Washington Post: Rusko Nord Stream nesabotovalo!

I když panuje shoda, že výbuchy byly skutečně výsledkem úmyslné sabotáže,  mnoho západních představitelů nyní tvrdí, že důkazy nesměřují na Rusko .

Deník WaPo začíná líčením zběsilého závodu Moskvy o okamžité obvinění, který začal jen několik hodin po masivních únicích plynu v  Baltském moři.

Po explozích na konci září, které vážně poškodily podmořské plynovody postavené pro přepravu zemního plynu z Ruska do Evropy, světoví lídři rychle obvinili Moskvu z odvážné a nebezpečné sabotáže. Jak se blížila zima, ukázalo se, že Kreml má v úmyslu uškrtit dodávky energie milionům lidí na pevnině, což je podle některých vůdců akt „vydírání“, jehož cílem je pohrozit zemím, aby stáhly svou finanční a vojenskou podporu Ukrajině.

A pak přichází toto přiznání: „ Ale nyní, po měsících vyšetřování, mnoho úředníků soukromě říká, že za útok na plynovody Nord Stream nakonec nemůže být vinno Rusko“.

The Post zveřejnil tuto vzácnou informaci o obviněních poté, co vyzpovídal celkem  23 diplomatických  a zpravodajských úředníků v devíti zemích, kteří byli informováni o mezinárodním vyšetřování sabotážního incidentu, který ohrožoval evropské dodávky energie s blížící se zimou.

„V této fázi neexistuje žádný důkaz, že by za sabotáží stálo Rusko,” řekl údajně evropský činitel.

Zpráva dále   uvádí, že „ někteří šli tak daleko, že tvrdili, že nevěří, že za to může Rusko. Jiní, kteří stále považují Rusko za hlavního podezřelého, uvedli, že pozitivní přisouzení útoku – kterékoli zemi – může být nemožné.”

 

Mezi další hlavní podezřelé a teorie, které nezávislá a alternativní média obecně odrážejí, jsou zodpovědné Spojené státy. Nejméně jeden úředník OSN a jeden přední ekonom šokovali panel Bloomberg tím, že to začátkem října navrhli…

 

„Šokující okamžik pravdy na Bloombergu, když profesor Jeffrey Sachs říká, že věří, že za zničením ropovodu Nord Stream stály Spojené státy. Novináři samozřejmě začínají ztrácet rozum.“

Hodnocení německé vlády, výsledek jejího vlastního vyšetřování, potvrdilo, že výbušniny byly umístěny mimo potrubí a podvodní stavby, zatímco seismologové podrobně popsali tři exploze, které způsobily celkem čtyři úniky na NS -1 a 2.

Absolutní shoda je v tom, že to udělal zlý herec, ale jak WaPo uzavírá z různých evropských hodnocení:  „…ani ti, kteří mají důkladnou znalost forenzních podrobností, nespojují Rusko s útokem,  “ uvedli úředníci pod podmínkou anonymity ke sdílení informací o průběhu vyšetřování, z nichž některé jsou založeny na utajovaných zpravodajských informacích. ”

Jedna otázka, která nebyla po sabotážním útoku dostatečně položena, je… Cui bono?

zdroj

Přejít nahoru