Ruský voják byl znechucen válkou a tak se přidal k Ukrajincům. „Ničeho nelituji. Zabil jsem jich už hodně,“ popisuje

Ruský voják bojující za Ukrajinu popsal své znechucení z války vedené diktátorem Putinem a uvedl, že nelituje zabíjení vlastních krajanů, napsal deník The New York Times.

Voják kvůli své bezpečnosti používá krycí jméno Caesar. Je jedním z několika stovek Rusů, kteří se rozhodli bránit Ukrajinu před invazí, kterou organizuje jejich vlastní domovina. Novinám řekl, že skutečný Rus se nepodílí na zvěrstvech, jako je znásilňování a zabíjení civilistů, což jsou zločiny, kterých se prý dopouští ruské jednotky.

„Proto nemám výčitky svědomí. Ničeho nelituji. Dělám svou práci. Zabil jsem jich už hodně,“ řekl redaktorům deníku. Podle deníku The New York Times působí svobodná ruská legie pod hlavičkou Mezinárodní legie, která sdružuje dobrovolníky z celého světa.

Bachmutské peklo

Noviny uvedly, že mnoho Rusů bojuje poblíž Bachmutu, který se v posledních týdnech a měsících stal dějištěm těch nejkrutějších bojů. Právě tam a v okolí Bachmutu ruské síly vysílají své nejtvrdší, neúnavné útoky, při kterých umírají desítky i stovky Rusů, jen aby získaly trochu rozbombardované hlíny.

Tolstoj a Dostojevskij by byli hrdí

Přestože Mezinárodní legie byla založena jen několik dní po invazi Putinových vojsk v roce 2022, jednotky ruských dobrovolníků byly legalizovány až v srpnu. Zatímco Ukrajina se snažila vyzdvihnout projevy solidarity ze strany občanů jiných zemí, ruské jednotky byly drženy pod pokličkou kvůli jejich vysoké citlivosti a risku odvety. Kdyby se ruské úřady nebo například Wagnerovci dozvěděli více o identitách Rusů, kteří bojují za Ukrajinu, tak kdo ví, co by se stalo s rodinami těchto ruských obránců.

Zdroje: The New York TimesThe Globe and Mail

Přejít nahoru