Viktor Orbán

Ursula von der Leyen chycena v Orbánově pasti

Komise má od začátku roku novou ostrou zbraň: Orgán může poprvé zahájit řízení proti dotčeným státům s cílem snížit finanční prostředky EU. Finanční sankce dosud nebyly možné.

Poslanci obviňují předsedu Komise von der Leyena a odpovědnou místopředsedkyni Komise Věru Jourovou ze zdržování zásahu proti porušovatelům zákona. “Za vlády Ursuly von der Leyen dělá komise proti porušování zásad zákona ještě méně než za svého předchůdce Jeana-Clauda Junckera.” Věra Jourová si také položí ruce na klín, “říká poslanec Zelených Daniel Freund, který pomohl řídit plánované řešení na středu. „Komise každý týden čeká příliš dlouho na opoziční aktivisty, novináře a menšiny, kteří trpí tím, že vlády pošlapávají vládu zákona.“

Co mají na mysli také poslanci: Parlamentní volby se budou konat v Maďarsku na jaře 2022. Pokud bude řízení EU vedeno proti vládě, mohlo by to pomoci opozici – tedy naději parlamentů EU.

Ve středu bude proto Parlament hlasovat o stížnosti na Komisi za nečinnost. Skupina zelených a skupina liberálů Renew v Evropském parlamentu tento přístup prosadily minulý týden – a byly tak prozatím převážně izolované.

Budou-li sliby dodrženy, bude usnesení přijato ve středu s drtivou většinou hlasů. Proti němu chtějí hlasovat pouze pravicová národní parlamentní skupina ID a pravicová konzervativní parlamentní skupina ECR, které dominují polští poslanci. Píše portál Welt.de.

Pro von der Leyena je záležitost choulostivá: Komise by se ráda vyhnula žalobě v této věci. Komise chce počkat na rozhodnutí Evropského soudního dvora (ESD): Maďarsko a Polsko tam podaly žalobu proti mechanismu právního státu, který platí od ledna. Soud nedávno slíbil, že vynese verdikt ve zrychleném procesu. Přesto může trvat ještě měsíce, než bude možné dosáhnout verdiktu.

Komise doufá, že rozhodnutí poskytne vodítko, jak by mělo vypadat praktické provádění mechanismu právního státu, aby obstálo před soudci ESD. Protože je předvídatelné, že Polsko, Maďarsko a další postižené země zažalují každé rozhodnutí. Pak by podlehnutí bylo fatální.

Kromě těchto praktických úvah by se von der Leyen měl cítit také politicky vázán. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki nový mechanismus právního státu schválili až v prosinci na summitu hlav států a vlád po zdlouhavých jednáních.

Kancléřka Angela Merkelová a von der Leyen intenzivně bojovali za schválení obou zemí. Vaše ujištění: Komise použije mechanismus právního státu, pouze pokud se Polsko a Maďarsko proti němu odvolají k ESD. Oba politici a dalších 24 hlav států a předsedů vlád EU jsou nyní v strehu.

Poslanci, kteří sehráli rozhodující roli při zajišťování přísného mechanismu právního státu s dlouhodobým rozpočtem EU, tuto dohodu nikdy nepřijali. „Očekávám, že nyní budeme s naší žalobou vyvíjet takový tlak na Komisi, že to urychlí práci na mechanismu a nečeká jen na rozhodnutí ESD,“ říká člen FDP Moritz Körner.

Ve skutečnosti, dokonce i při soudním řízení prosazovaném Parlamentem, bude nějakou dobu trvat, než se proces rozběhne. V případě většinového hlasování bude Parlament oficiálně informovat Komisi, že zahajuje řízení pro nečinnost. Komise poté musí odpovědět do dvou měsíců. Poté má Parlament opět dva měsíce na to, aby podal žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku. Takže to může trvat do 10. října.

Přejít nahoru