Kreml nařídil celostátní kontroly a opravy protiatomových krytů: Připravuje se Rusko na nejhorší?

V Rusku jsou tisíce bunkrů, vyztužených sklepů a dalších bezpečných úkrytů. Mnoho z nich je už desítky let zakonzervováno. Během vleklé války na Ukrajině se však ruské úřady rozhodly, že vynaloží stovky milionů rublů, aby tyto zastaralé a spící bunkry znovu přizpůsobily k pobytu.

„Rozhodnutí o kontrole a modernizaci sítě protiatomových krytů přijala vláda na jaře,“ uvedl jeden z ruských představitelů s odvoláním na informace o jednáních vlády, kde se toto téma projednávalo. Bylo to právě Ministerstvo obrany ve spolupráci s dalšími ministerstvy, které vydalo příkaz ke kontrolám a opravám bunkrů.

Nebyl by to první útok

Úprava rozsáhlé sítě protiatomových krytů v zemi probíhá ve stejné době, kdy Kreml vyhrožuje atomovými zbraněmi a zvyšuje militarizaci každodenního života v Rusku. Strach z ukrajinského protiútoku vyvolaly hlavně tři prosincové útoky na letecké základny stovky kilometrů od ruských hranic, které byly připsány ukrajinským dronům. Kyjev odpovědnost za tyto útoky dosud nepřiznal.

Ačkoli ruští představitelé veřejně neoznámili celostátní snahu o modernizaci protiatomových krytů, tak se o těchto snahách hovoří již několik měsíců. Deník The Moscow Times hovořil se čtyřmi současnými i bývalými ruskými úředníky, kteří poprvé potvrdili, že příkaz k modernizaci a uvedení těchto krytů do obyvatelného stavu přišel z Moskvy.

Začalo to ještě před útoky

Kontroly a opravy začaly hned po začátku války na Ukrajině a budou pokračovat i v roce 2023, uvedl současný ruský představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Údaje získané z otevřených zdrojů naznačují, že tento proces v různém rozsahu probíhá po celém Rusku.

Například místní úřady v Krasnodarském kraji na jihu Ruska údajně letos vynaloží přes 6 milionů rublů na protiatomové kryty, uvádí ruský server 93.ru. V Nižním Novgorodu bude na modernizaci krytů využito 50 milionů rublů, informuje ruský server Kommersant a v městě Rjazaň pohltí opravy a kontroly protiatomových krytů milion rublů.

Úřady v Kazani na řece Volze minulý měsíc uvedly, že přibližně 30 procent protiatomových krytů ve městě je ve špatném stavu a nejsou způsobilé k ubytování lidí. Místo toho úředníci uvedli, že zjistí, zda jako protiatomový kryt může sloužit městské metro, uvádí ruský server Inkazan.ru.

Připravují se všude. Ale na co?

„Z Moskvy přišel rozkaz, aby se tyto práce prováděly všude – kontrola a oprava,“ uvedl vysoce postavený úředník správy jednoho z ruských regionů. K těmto pracím prý probíhá i v lokalitách až 7 tisíc kilometrů od ukrajinské fronty.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Rusko si je vědomo toho, že není nedotknutelné. Otázkou zůstává, zda se brání pouze před domnělým ukrajinským ostřelováním, nebo zda jde o přípravu na něco horšího, co mohou Rusové rozpoutat.

Zdroje: The Moscow TimesKommersantinkazan.ru93.ru

Přejít nahoru