Máme se bát? Tálibán se chlubí sdílením snímků opravených vojenských vozidel zanechaných Západem

Tálibán sdílel fotografie ukazující více než “300 vojenských vozidel”, o kterých tvrdí, že je obnovili poté, co byla ponechána při ponižujícím stažení spojenců v roce 2021. Na fotografiích sdílených na oficiálním twitterovém účtu afghánského ministerstva národní obrany jsou vidět řady za řadami vojenské podpory a útočných jednotek.

Spolu s videem a fotografiemi zveřejněnými v sobotu islámský fundamentalistický režim uvedl, že “41 typů” vojenských vozidel bylo opraveno pro službu u 203. armádního sboru Mansoori, který je součástí afghánské národní armády vytvořené v říjnu 2021.

Podle ministerstva Tálibánu zahrnuje zátah hardwaru více než 150 typů Humvee v různých konfiguracích, stejně jako dvě “tanky”, nemocniční a zásobovací kamiony.

Odhaduje se, že jen USA zanechaly vojenské vybavení v hodnotě 7 miliard dolarů – včetně 78 letadel, 12 000 Humvee a tisíců zbraní vzduch-země, podle zprávy Pentagonu z loňského roku.

Celkově bylo opraveno až 300 vozidel, která byla “zničena” západními silami opouštějícími zemi.

Popisek zněl: “Až (300) typů středních vojenských vozidel, které byly zničeny a nepoužitelné, bylo restaurováno a připraveno k použití technickým týmem brigády Abu Dojaneh armády Al-Badr.”

zdroj

Přejít nahoru