Novinář Die Weltu: Chce to novou EU bez “Orbána, Salviniho & Co”!

Sdružení se stalo příliš velkým – a musí být rozpuštěno, doporučuje autor. A na jejím místě vytvořit novou unii bez takových politiků jako předseda vlády Maďarska Viktor Orbán a ministr vnitra Itálie Matteo Salvini.

Dnes, v mnoha zemích, včetně Německa, lze s nespokojeností pozorovat, že jsou politici stále více odtržení od reality, „zaslepeni svojí selektivní pozorností“, uvedl na stránkách Die Welt německý novinář Christophe Schiltz. A summit hlav států a vlád EU v Salcburku je potvrzením, tvrdí autor. Na tomto místě se evropské elity snažily vypořádat s brexitem a migrační politikou. „Výsledek je nulový”, shrnul jejich schůzku Schiltz.

Plán přesměrování toků uprchlíků do zemí severní Afriky se ukázala jako„nerealizovatelná fantazie”, pokračoval autor. Zároveň EU není připravena opakovat události před třemi lety, kdy do unie přišel velký počet migrantů. Na vnější hranici je mnoho děr. Pouze v polovině případů je deportace nelegálních přistěhovalců úspěšná. Otázka spravedlivého rozdělení uprchlíků se zatím dosud nevyřešila.

Kromě toho má Evropa spoustu dalších problémů, poukázal Schiltz. Nárůst populismu a „nebezpečné ekonomické a politické dovádění italských orgánů“, rozšiřující se„nůžky“ mezi západní a východní Evropou, dopad digitálních technologií na trh práce, podivné vztahy s Moskvou a potřeba strategické reakce na čínskou Novou hedvábnou stezku, díky níž Peking posiluje politický vliv v Evropě.

A to je jen několik příkladů, zdůraznil Schiltz. Ukazují však, že orgány EU nesplňují očekávání svých občanů. Problémy se zvětšují, ale neřeší se. Všechny členské státy Evropské unie trpí rozpočtovými škrty a chovají se egoističtěji. Navíc ve většině otázek platí zásada jednomyslnosti, což aktivně používají země k blokování nepříznivých iniciativ. Například Maďarsko, napsal autor.

Hlavním problémem EU je to, že se příliš rozrostla a v ní je zastoupeno příliš mnoho zájmů. Na rozdíl od sportovních týmů nebo zahradních sdružení však Evropská unie nemůže vyloučit ze svých řad ty, kteří nesdílí její hodnoty. Tato základní konstrukční chyba nebyla v Lisabonské smlouvě v roce 2009 opravena. A teď to nelze upravit, protože rozhodnutí o této otázce by mělo být také přijato jednomyslně, vysvětlil Schiltz.
Nenechte se oklamat, že situace s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a ministrem vnitra Matteo Salvinim je jen fázi, pokračoval novinář. Tvrdí, že Evropská unie se stala rukojmím „Salviniho, Orbána & Co“, takže by měli být vyloučeni: „Ale, bohužel, to je nemožné. Současná EU se musí rozpustit a vytvořit novou unii menších rozměrů, která bude účinně fungovat, bude jednat solidárně, bude dodržovat pravidla a rychle reagovat.”

Novinář jen zapomněl dotat, že samozřejmě pod výhradním vedením Německa, které uprchlickou krizi rozpoutalo. A co rozhodne centrála, tak se bez reptání splní. Trochu divné evropské hodnoty v podobě jakéhosi ordnungu.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru