Chceme eliminovat co nejvíce Rusů. Ukrajinci vysvětlují, proč pokračují v boji za Bachmuta

Americká hodnocení situace byla ještě v lednu bezútěšná. Vyplývá to ze zpravodajských dokumentů, které zveřejnil příslušník Massachusettské národní letecké gardy Jack Teixeira a které získal deník Washington Post. Washington varoval Ukrajince před možným obklíčením vojsk v Bachmutu a navrhl Kyjevu, aby snížil ztráty a město vzdal.

Posudek označený jako “přísně tajný” varoval, že “soustavný” ruský postup od listopadu “ohrozil schopnost Ukrajiny udržet město” a ukrajinské síly budou pravděpodobně “riskovat obklíčení, pokud se v příštím měsíci nestáhnou”.

Tato varování však zůstala z velké části nevyslyšena. Kyjev označil udržení Bachmutu za nutnost, která je mnohem větší než strategická vojenská hodnota města.

Tvrdil, že obrana Bachmutu je nutná k udržení národní morálky a k tomu, aby se Rusko nemohlo chlubit žádnými územními zisky. Ukrajina tvrdí, že během bojů v Bachmutu oslabila Rusko tím, že zabila velké množství vojáků, zejména z Vagnerovy žoldnéřské skupiny.

Ukrajinský velitel Pavlo Palisa, který dohlíží na boje o Bachmut, tvrdí, že neobdržel žádné oficiální informace o těchto odhadech amerických zpravodajských služeb ani žádná doporučení, jak využít bojů v Bachmutu k získání výhody.

“Nejsem tak velká ryba,” řekl z podzemního velitelského centra.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru