Kokosový olej na opalování? Určitě ano

Ležet dlouho na slunci není přirozené a může vystavit naši pokožku škodlivému UV záření. Jednou z možností je použití opalovacího krému, ale i tak musíme dodržovat určitá pravidla. Přirozenější a lepší volbou je použití přírodních přípravků. Kokosový olej na opalování doporučujeme v první řadě.

Je kokosový olej na opalování vhodný?
Ano! Většina lidí je zvyklá používat kokosový olej k péči o vlasy nebo ke kulinářským účelům. A zatímco jeho přínos pro vlasy a pokožku hlavy je zřejmý, ne každý ví, že jej lze použít i jako opalovací krém. Vyhnete se tak dopadům způsobeným UV zářením.

Proč používat kokosový olej na opalování?
Žádné škodlivé chemikálie
Mnoho opalovacích přípravků, včetně těch, které vyrábějí známé značky, často obsahuje chemikálie a přísady jako paraben a rozpouštědla. I když obsahují ochranný faktor k ochraně před UV paprsky, mohou mít škodlivé vedlejší účinky.

Lidem s citlivou kůží mohou jejich potíže zhoršit. Týká se to všech forem opalovacích přípravků – krémů, gelů i tělového mléka. Kokosový olej oproti tomu neobsahuje žádnou škodlivou složku ani chemickou látku, která by mohla kůži uškodit.

Vynikající výživa pleti
Na rozdíl od typických opalovacích krémů kokosový olej hydratuje pokožku i během koupání. Přírodní mastné kyseliny zajistí, že pokožka zůstane dobře zvlhčená i hodiny po nanesení.

Zároveň zabrání jejímu vysychání a tvorbě vrásek, i když ležíte hodiny na prosluněných plážích. Díky kokosovému oleji tak získáte opálení, aniž by kůže trpěla. Podobně jako jiné superpotraviny tudíž zabraňuje stárnutí pokožky.

Vytváří ochrannou vrstvu

Ať už použijeme kokosový olej na opalování přímo, nebo ho smícháme s jinými oleji nebo přísadami na opalování, pomáhá nám vytvářet na pokožce vrstvu, která bude odrážet některé UV paprsky.

Ochrana před infekcemi

Když strávíme hodiny na slunci, naše pokožka je vystavena různým bakteriím a mikroorganismům z okolí. Děje se to bez našeho vědomí. Kokosový olej na opalování vykazuje antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti, které pokožku před těmito patogeny chrání.

Lesklý vzhled

Trvalé vystavení silnému slunečnímu záření může způsobit, že pokožka bude tmavější a matná. Aplikace kokosového oleje může pomoci pokožce zachovat lesk i po opálení. Pokožka tak bude tmavější a zároveň lesklá.

Opálíte se rychleji

Kokosový olej se rychle vstřebává do kůže a vybudí pod jejím povrchem vrstvu vytvářející melanin. Díky tomu se spalujícím paprskům nemusíme vystavovat tak dlouho.

Tvorba vitamínu D

Kromě opalování pomáhá sluneční záření vytvářet vitamín D. Vitamín D potřebuje lidské tělo ke správnému průběhu různých tělesných funkcí. Problémem většiny opalovacích krémů je, že spolu se škodlivými ultrafialovými paprsky blokují tvorbu vitamínu D. To však není případ kokosového oleje.

Jak používat kokosový olej na opalování?

Kokosový na opalování se používá velmi jednoduše:

• naberte větší množství kokosového oleje a vmasírujte ho do celého těla.
• masírujte dostatečně, aby olej snadno pronikl do pokožky.
• pokud máte citlivější kůži, použijte ještě ochranný oděv jako například klobouk, nebo si vezměte slunečník.
• na přímém slunce nanášejte olej každou půlhodinu.

Pro dosažení nejlepších výsledků použijte panenský a organický kokosový olej. Rafinované a parfemované varianty ztrácejí část svých přirozených kladných vlastností.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru