Bachmut je nasáklý krví zabitých vojáků. Největší masakr však teprve přijde

Odhady dále naznačují, že krveprolití se může ještě zhoršit, protože Kyjev již dlouho plánuje protiofenzívu s cílem znovu dobýt obsazená území.

Podle státních představitelů a analytiků by takový scénář mohl zdvojnásobit již tak závratný počet obětí na obou stranách. Podle posledních západních odhadů od začátku války zemřelo nebo utrpělo zranění více než 360 tisíc lidí.

Tyto odhady přicházejí v době, kdy Spojené státy a jejich spojenci nadále poskytují Ukrajině stále se rozšiřující arzenál zbraní, který má ruské armádě způsobit ničivé ztráty.

Mezitím američtí představitelé očekávají, že protiofenzíva přinese Kyjevu pouze “skromné územní zisky” a že se krveprolití protáhne až do roku 2024, přičemž ani jedna strana nedosáhne vítězství.

Bílý dům – ve zjevné snaze vykreslit armádu Vladimira Putina jako z velké části zničenou – tento týden uvedl, že jen od prosince přišlo při pokusech o zlomení ukrajinského odporu v několika oblastech o život přibližně 20 tisíc Rusů.

Dalších 80 tisíc Rusů utrpělo zranění, řekl novinářům mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby.

Američtí představitelé se domnívají, že k mnoha z těchto obětí došlo ve východoukrajinském Bachmutu, kde Putinova armáda – doplněná desítkami tisíc soukromých polovojenských bojovníků a odsouzených vězňů – od konce loňského roku intenzivně bojuje proti ukrajinským silám.

Není jasné, jaké ztráty ukrajinské síly za tu dobu utrpěly. Kyjev tyto údaje tají v obavě, že přílišná transparentnost by mohla oslabit morálku vojáků a podporu veřejnosti pro válku.

Také americká vláda odmítá zveřejnit, co ví o rozsahu ukrajinských ztrát.

Podle únorového odhadu zpravodajských služeb, který unikl na veřejnost, zahynulo za rok války přibližně 17 000 ukrajinských vojáků. Podle stejného dokumentu v důsledku tehdejších bojů zahynulo až 42 500 ruských vojáků.

Více info zde

Přejít nahoru