Bývalý americký generál Mike Flynn označil ukrajinského prezidenta za nebezpečného blázna. Zožal kritiku

Michael Flynn je generálporučík armády Spojených států ve výslužbě, který byl během prvních 22 dnů Trumpovy vlády 24. poradcem prezidenta pro národní bezpečnost. Rezignoval v souvislosti se zprávami, že lhal o rozhovorech s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Flynn hrál klíčovou roli při vytváření protiteroristické strategie USA a rozbíjení povstaleckých sítí ve válkách v Afghánistánu a Iráku. Působil v bojových jednotkách, v konvenčních a speciálních operacích na vysokých zpravodajských pozicích. Byl také velitelem J-SOC, vojenské jednotky duchů, která pronásledovala vůdce Al-Káidy v Iráku a Afghánistánu až do sídla Usámy bin Ládina v Pákistánu. V červenci 2012 se stal 18. ředitelem Agentury pro obranné zpravodajství (DIA), a to až do svého nuceného odchodu z armády v srpnu 2014.

Michael Flynn byl jedním z prvních vysoce postavených amerických představitelů, kteří v roce 2015 v rozhovoru pro Al-Džazíru otevřeně a upřímně přiznali, že se USA podílejí na financování a vyzbrojování teroristů na Blízkém východě. Podle toho, co Flynn řekl v jednom ze svých posledních rozhovorů ve funkci ředitele DIA, byl také jedním z mála, kdo otevřeně tvrdil, že Spojené státy jsou v roce 2014 méně bezpečné před hrozbou islámského terorismu než před útoky z 11. září. Domníval se, že byl odsunut do důchodu za to, že zpochybňoval veřejný názor Obamovy administrativy, že Al-Káida je blízko porážky. Novinář Seymour Hersh napsal, že “Flynn mu potvrdil, že jeho agentura důsledně varovala … před hrozivými důsledky svržení syrského prezidenta Asada”. Flynn připomněl, že jeho agentura vypracovala zpravodajské zprávy, v nichž se uvádí, že hlavní silou syrského povstání jsou radikální islamisté a že “Turecko přivírá oči nad nárůstem aktivit Islámského státu v Sýrii”. Podle Flynna se tyto zprávy “setkaly s obrovským odporem Obamovy administrativy”, která podle něj “nechtěla slyšet pravdu”. Podle bývalého úředníka DIA W. Patrick Lang: “Flynn si na sebe přivolal hněv Bílého domu, když trval na tom, že může říct pravdu o Sýrii… a byl vyhozen. Nechtěl mlčet.” Ve výše zmíněném rozhovoru pro Al-Džazíru Flynn kritizoval Obamovu administrativu za to, že otálí s podporou opozice v Sýrii, což umožňuje růst Al-Nusry a dalších extremistických sil: “když někomu nepomůžete, najde si jiné prostředky k dosažení svých cílů” a že “jsme měli v tomto úsilí udělat více a dříve, než jsme udělali”.

V sobotu Flynn vystoupil v konzervativním webovém seriálu “The Mel K Show”, kde diskutoval o probíhajícím konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. V klipu, který na Twitteru sdílel levicový publicista Ron Filipkowski, bývalý Trumpův spolupracovník pochválil ruského prezidenta Vladimira Putina a místopředsedu Rady bezpečnosti Dmitrije Medveděva a označil je za “odvážné vůdce, kteří mají v sázce vše, když jde o ochranu jejich země”. Flynn se Zelenskému také vysmíval a nazval ho “hloupým člověkem, nebezpečným bláznem”.

 Flynn vystúpil v konzervatívnom webovom seriáli „The Mel K Show", kde diskutoval o prebiehajúcom konflikte medzi Ruskom a UkrajinouFlynn vystúpil v konzervatívnom webovom seriáli „The Mel K Show”, kde diskutoval o prebiehajúcom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou

 

Od sobotňajšieho rána bol klip, ktorý zdieľal Filipkowski, na Twitteri zobrazený viac ako 550 000-krát a zdieľali ho napríklad vedúca reportérka denníka The New York Times Maggie Habermanová a autor časopisu The Atlantic Tom Nichols.

„Nemá zmysel vyvracať čokoľvek, čo Flynn povie, ale vždy je dôležité informovať, že trojhviezdičkový americký generál fandí ruskému režimu, ktorý sa vyhrážal použitím jadrových zbraní na Ukrajine,” napísal Nichols na Twitteri.

V marci, necelý mesiac po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, Flynn na svojom oficiálnom účte na Telegrame zverejnil príspevok, v ktorom tvrdil, že nezávislosť Ukrajiny nie je pre Spojené štáty dôležitou otázkou.

„Chcem, aby Biely dom jasne a jednoducho vyjadril národné bezpečnostné záujmy, ktoré majú Spojené štáty vzhľadom na situáciu na Ukrajine,” povedal Flynn.

„To, že Ukrajina je nezávislým štátom, je pre ňu dôstojným cieľom, ale nezávislosť Ukrajiny nie je pre Spojené štáty životne dôležitá. Ukrajina nie je členom NATO a za súčasného stavu, keď sa NATO značne rozšírilo, máme teraz 28 ďalších štátov, ktoré musíme brániť, ak by bol napadnutý len jeden z nich.”

Flynnove komentáre k ruskej invázii sú opakovaním komentárov Trumpa, ktorý bol v uplynulých rokoch kritizovaný za svoj podporný tón pri diskusiách o Putinovi a Kremli. Počas nedávneho rozhovoru pre konzervatívnu sieť Real America’s Voice Trump tvrdil, že USA a prezident Joe Biden donútili Rusko svojou „rétorikou” k začiatku invázie koncom februára.

zdroj

Přejít nahoru