Rusko utrpělo obrovskou porážku a stalo se vazalem Číny, říká Macron

V rozhovoru pro noviny l’Opinion Macron na otázku týkající se probíhajícího konfliktu na Ukrajině odpověděl, že “Rusko již geopoliticky prohrálo”. Tvrdil, že Moskva “začala podezírat své historické spojence, svůj primární pás”.

Podle francouzského lídra navíc Moskva “de facto zahájila určitou formu vazalství vůči Číně a ztratila přístup k Pobaltí…, neboť urychlila snahy Švédska a Finska o vstup do NATO”. Dodal, že takový obrat událostí by byl ještě před dvěma lety “nemyslitelný”.

Macron zopakoval, že Moskva “nesmí vyhrát vojenskou válku” na Ukrajině, a dodal, že evropská bezpečnostní architektura bude muset Ukrajině poskytnout plnou bezpečnost. “Bude však muset počítat s nekonfrontací s Ruskem a obnovit udržitelnou rovnováhu. K tomu je však třeba učinit ještě mnoho kroků,” zdůraznil.

Od začátku konfliktu na Ukrajině Macron opakovaně vyzýval k mírovým rozhovorům a zároveň udržoval kontakty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Francouzský prezident rovněž tvrdil, že Západ by neměl usilovat o “úplnou porážku Ruska” nebo o jeho “ponížení”. V prosinci loňského roku také uvedl, že NATO by mělo případně připravit bezpečnostní záruky pro Rusko po urovnání konfliktu na Ukrajině, což představitelé Kyjeva kritizovali.

Přejít nahoru