Šéf ruských žoldáků říká: “Putin se zbláznil”

Vláda má v úmyslu zakázat ruskou žoldnéřskou skupinu Wagner jako “teroristickou organizaci”. Wagner se rozhodně spoléhá na teror ve většině toho, co dělá, takže to dává smysl.

Wagnerovým populárním symbolem je kladivo, protože popravuje dezertéry tím, že je jedním z nich ubije k smrti. A natáčí podívanou, aby terorizovala ostatní.

Když rekruti poprvé dorazí do svých výcvikových středisek, Wagner provádí popravy na přehlídce, takže to bude první věc, kterou každý nový muž uvidí. A v Africe a na Středním východě bude Wagner terorizovat každého, kdo se mu postaví do cesty, a bude pracovat pro některé z nejodpornějších diktátorů široko daleko.

Ať už je to formálně “teroristická organizace” nebo ne, Wagnerova skupina je určitě vražedná banda nešťastníků, které se Kreml nyní snaží kontrolovat.

Wagner byl založen v roce 2014 Jevgenijem Prigožinem, dobrým přítelem Putina, aby pomohl Rusku zmocnit se a kontrolovat jeho nové výboje na ukrajinském Krymu a Donbasu, aniž by riskoval nepopularitu ruské armády.

Od té doby však Wagner také našel lukrativní práci s diktátory – a rebely proti diktátorům – všude, kde se Kreml chce angažovat; v Libyi, Mali, Čadu, Středoafrické republice, v Sýrii a nyní v nové občanské válce v Súdánu.

Výpověď britského žoldáka, který upadl do ruského zajetí (video)

Wagnerův obchodní model je jednoduchý. Bude fungovat pro každého silného diktátora – nebo pro jakéhokoli rádoby diktátora se slušnou šancí uchvátit moc – výměnou za práva na nerostné suroviny, poplatky za tranzit energie nebo nějaký významný podíl na národním bohatství.

Pro diktátory, kteří okrádají své vlastní země, Wagner udělá všechnu špinavou práci zabíjení a ničení – v případě nutnosti genocidu – a vyškolí místní obyvatele, aby snížili kořist země.

Na Ukrajině se však Wagner pokusil převzít velkou vojenskou roli. Místo toho, aby měl 5 000 až 10 000 mužů, většinou bývalých vojáků, přitahovaných penězi a obscénním dobrodružstvím toho všeho, Wagner od loňského roku rozšířil své řady až na 50 000 nebo více, jen na Ukrajině.

Prigožin naverboval nejméně 40 000 lidí z ruských věznic. Stejně jako Tucet špinavců dal jasně najevo, že každý odsouzený může dnes opustit vězení, tam a tam s ním, být dobře živen, oblečen a vycvičen. Pak by byli postaveni přímo do první linie.

Přejít nahoru