Švestky – léčivý zázrak přírody

Účinky čerstvých švestek na zdraví

podporují imunitu

podporují trávení, podporují činnost střev – mírné projímadlo
urychlují metabolismus – výborné při dietě
normalizují hladinu cukru v krvi – prevence před cukrovkou
mají močopudný účinek – odvodňují, pomáhají při zánětech močových cest
vyživují kostní tkáň
podporují pevnost kostí, vlasů a nehtů
podporují funkci mozku
podporují funkci jater, ledvin a močových cest
pročišťují organismus, detoxikují
jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám, snižují vysoký cholesterol
jsou prevencí proti rakovině – likvidují volné radikály v těle
vhodné pro diabetiky, celiatiky, těhotné a kojící ženy

1Najlepšia přírodní čistírna krve

Švestky dokáží velmi účinně čistit krev, pomáhají odstraňovat usazeniny z tepen a cév, snižují vysoký krevní tla a odbourávají i špatný cholesterol. Kromě toho jsou velmi prospěšné i pro trávicí trak. Jsou také výborným projímadlem, které znali již naše babičky. Vždy když měl někdo problém s trávením, zácpou, nebo měl pocit “plnosti” po dobrém obědě, vždy sáhli po švestkách – v létě čerstvých a na podzim a v zimě sušených.

2Pečeň a ledviny se vám poděkují

Kromě čištění krve švestky také zbavují toxinů ledviny a játra, čímž napomáhají rychlé regeneraci tohoto životně důležitého orgánu. Právě proto by měly syrové švestky často konzumovat pacienti trpící onemocněním jater.

3Super potravina pro mozek

Vitaminy skupiny B v švestkách mají příznivý účinek na nervový systém a mozkovou funkci. Tento vitamín je velmi důležitý pro nervový systém, pomáhá metabolismu mozku a tím podporuje správné myšlení, učení a fungování paměti.

4Sušené švestky proti revmatismu

Švestky, zejména sušené, jsou plné vápníku a živin prospívajících kloubem, kostem a bojujících proti zánětům. Doporučují se zejména ženám kolem 40-tého roku života, u kterých hrozí riziko řídnutí kostí v důsledku nástupu klimakteria. Za pozornost stojí i antibakteriální účinky sušených švestek, které působí například proti bakteriím rodu salmonela.

Sušené švestky na rozdíl od čerstvých obsahují větší množství kyseliny šťavelové, která může vyvolávat problémy. Proto by je neměly konzumovat osoby s onemocněním ledvin a žlučníku. Pokud tedy trpíte těmito problémy, určitě si dejte čerstvé švestky – ty zdraví ledvin pouze prospějí.

zdroj: napalete.sk

Přejít nahoru