Astronaut na ISS zachytil na FOTOGRAFII podivný úkaz: Podíval se na Zemi a… Co to proboha je?

Členovi posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se loni podařilo z vesmíru zachytit zvláštní snímek Země. Zobrazuje dvě modré světelné koule, které se třpytí v atmosféře naší planety. Oslnivý pár vypadá nadpozemsky. Ve skutečnosti však má reálné vysvětlení; je výsledkem dvou nesouvisejících přírodních jevů, které se vyskytly ve stejnou dobu. Stalo se to, když ISS prolétala nad Jihočínským mořem.

První modré světlo viditelné v dolní části snímku je mohutný záblesk kdesi v Thajském zálivu. Blesky je z ISS obtížné pozorovat, protože je obvykle zakrývají mraky. Tento konkrétní se však vyskytoval vedle velké kruhové mezery na vrcholu mraků. Tento dobře načasovaný záblesk osvětlil okolní stěny kaldery a vytvořil nápadný světelný prstenec, uvádí Live Science. Druhá modrá skvrna je výsledkem zkresleného světla Měsíce. Orientace přirozené družice Země vzhledem k ISS znamená, že světlo, které odráží od Slunce, prochází přímo atmosférou planety a mění ji v jasně modrou kouli s nezřetelným halo.

Podle Pozemské observatoře je tento jev způsoben rozptylem měsíčního světla malými částicemi v zemské atmosféře. Různé barvy viditelného světla mají různé vlnové délky, což ovlivňuje jejich interakci s částicemi v atmosféře. Modré světlo má nejkratší vlnovou délku, a proto se nejčastěji rozptyluje. To vše způsobilo, že Měsíc na tomto snímku zmodral. Tento efekt také vysvětluje, proč je obloha přes den modrá. Takto zbarvené vlnové délky slunečního světla jsou podle NASA nejrozptýlenější a pro lidské oko viditelnější. Píše portál topky.sk.

Na snímku je také vidět svítící síť umělého osvětlení pocházející z Thajska. Další významné zdroje světelného smogu na snímku pocházejí z Vietnamu a ostrova Hainan, ačkoli tyto zdroje světla jsou z velké části zakryty mraky. Oranžové halo rovnoběžné se zakřivením Země je podle Earth Observatory okraj atmosféry, který je při pohledu z vesmíru běžně známý jako okraj Země.

Přejít nahoru