Amerika se vysmívá Česku. Natočila o nás dokument, který Čechy zvedne ze židle

„Ten nápad byl natolik absurdní, že se produkce vydala na Kubu a do České republiky zjišťovat o celém nápadu více podrobností. Pro Američany je totiž něco podobného naprosto obskurdní a nepředstavitelné,“ upozornil EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který v dokumentu popisuje svou misi na Kubu, kde se setkal s disidenty pronásledovanými tamním komunistickým režimem.

Dokument se točil v srpnu 2017 v Hradci Králové a v Praze, kde se dokumentaristé pokusili setkat i s bývalým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem nebo zástupci ministerstva financí. Ti však vystoupit v dokumentu nakonec odmítli s odkazem na velkou zaneprázdněnost.

„Filmaře nejvíc fascionovalo, jak může někdo na podobný nápad přistoupit. Legraci měli také z představy, jak by Česko bylo zaplaveno kubánských rumem,“ dodal Zdechovský.

Dokument byl zveřejněn před dvěma měsíci a už nyní má obrovsky pozitivní ohlas. Řada komentářů pod samotným dokumentem ukazuje, že diváci se při jeho shlédnutí příjemně bavili. O nápadu informovalo i několik známých televizních stanic včetně BBC.

„Spor“ se vleče dva roky

O kubánském nápadu splatit Česku dluh v naturáliích svět hojně informoval už v roce 2016. Anglické, německé, americké a další deníky tehdy informovaly o plánu Kuby, která dluží Česku z dob studené války 276 milionů dolarů, tedy zhruba sedm miliard korun. Nechtěla však částku splatit penězi, nýbrž zbožím.

Konkrétně se jednalo o kubánský rum v této hodnotě, který podle BBC vydrží Česku zhruba na sto let. Postoj českých úřadů v této věci byl neméně překvapivý, ministerstvo financí totiž zvažovalo, že nabídku přijme.

Resort financí tehdy upozornil, že jednání s Kubou o řešení starého dluhu jsou v samotných počátcích. „V současné době obě strany teprve prezentují úvodní představy, jak celou věc řešit, a to včetně otázky vyčíslení celkové výše dluhu, jehož část je dosud vedena v nekonvertibilní měně,“ uvedla tehdy mluvčí resortu Kateřina Vaidišová.

Kubánská strana jako možnost řešení prezentovala seznam několika komodit, jejichž dodávkami by se část dluhu mohla řešit. „Mimo jiné se zde nacházejí i léky a několik značek rumu. Česká strana je přesvědčena, že alespoň část dluhu by měla být řešena splátkami v hotovosti,“ dodala Vaidišová.

Splátka dluhu ve formě léků ale zřejmě není reálná. Kubánské léky totiž postrádají v České republice potřebné licence. Nastal by tedy dlouhý administrativní proces, který by celou záležitost prodražil a zdržel. Naopak rum je možno prakticky ihned vypustit do oběhu.

Kuba dluží Česku peníze z doby, kdy byly obě země, respektive tehdejší Československo, součástí komunistického bloku. Splátka nebyla dodnes urovnána.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru