Vlády v Evropě špehují občany a novináře prostřednictvím mobilních telefonů

Letošní zpráva Evropského parlamentu však potvrdila, že na Slovensku je využívána další “šikovná věcička” – FinFisher.

Již několik let jsou lidé v celé Evropě, kteří by mohli být pro domácí vlády zajímaví, přinejmenším znepokojeni. V letech 2021 a 2022 kontinentem otřásla kauza Pegasus – nástroj, který měl díky nezjistitelnému infikování mobilních telefonů sloužit k boji proti terorismu a mafii. Některé vlády jej však zneužily ke sledování a pronásledování opozice a disidentů – například politiků a aktivistů v Katalánsku. V Maďarsku byl Pegasus používán ke sledování novinářů, aktivistů a opozičních politiků. Opozice se stala terčem špionážního softwaru také v Polsku.

Slovenské orgány tají, zda používají systém Pegasus nebo podobný systém. Letošní zpráva Evropského parlamentu (o níž v současnosti informuje Asociace evropských investigativních novinářů) však potvrdila, že se u nás používá jiná “šikovná věcička” – FinFisher.

“FinFisher je síť společností založená v roce 2008 a původně měla silné vazby na britskou síť společností působících pod značkou Gamma. FinFisher inzeroval svůj spyware jako ‘kompletní portfolio pro narušení informačních technologií’ a jeho software používají desítky zemí po celém světě, včetně 11 členských států EU a 13 ‘nesvobodných’ zemí,” píší ve zprávě europoslanci, které ve svém aktuálním článku cituje Investigativní centrum Jána Kuciaka.

Více info na aktuality.sk

Přejít nahoru