Chobotnice se vyvinuly na jiné planetě a jejich zmrzlá vejce doputovala až na Zemi

Vědci jdou ve své studii ještě dál a zamýšlejí se nad tím, jak mohli hlavonožci tak rychle osídlit pozemské oceány. Tito živočichové se vyvinuli poměrně rychle zhruba před 270 miliony let, tedy 250 milionů let po kambrijské explozi. „Genetický kód chobotnic je neuvěřitelně složitý. Obsahuje více než 33 000 proteinů kódujících jednotlivé geny, což je mnohem více, než kolik jich je v lidské DNA,“ uvádí nová studie. Mají navíc velký mozek, složitou nervovou soustavu a oči, které fungují podobně jako kamery. Jsou také schopné regenerace a okamžité kamufláže díky změně a tvaru těla, takže je téměř vyloučeno, aby se tento druh objevil na evoluční scéně jen tak zničehonic. Podle všeho k nám jejich vejce dorazila zmrzlá uvnitř ledových těles z vesmíru a chobotnice si svůj genom konzervovaly a naučily se rozsáhle přepisovat molekuly ribonukleových kyselin.

Transformace genů vedoucí od prvních podvodních živočichů až k chobotnicím je totiž naprosto unikátní a u žádného jiného tvora neexistuje. Podle vědců je tedy namístě předpokládat, že jejich geny jsou na evolučním žebříčku mnohem výš, než bylo v té době možné. To, že pocházejí z mimozemského zdroje, je pak podle nich naprosto přijatelné vysvětlení.

Není bez zajímavosti, že hlavonožci jsou považováni za jedny z nejinteligentnějších bezobratlých tvorů na planetě. Mají největší poměr velikosti mozku a těla a ví se o nich, že mají schopnost učit se pozorováním, díky čemuž jsou naprosto unikátní. Jeden z výzkumů např. zjistil, že chobotnice si dokážou postavit přístřešek ze skořápek kokosových ořechů. Ostatně, připadají nám i jako ideální adepti na vzhled mimozemských bytostí – naznačil to už v roce 1898 H. G. Wellls ve své slavné „Válce světů“, když popisoval obyvatele Marsu, a vzpomeňte na heptapody z filmu „Příchozí“.

„Pokud bychom dokázali navázat vědomý kontakt s bezobratlými živočichy, nebylo by to kvůli společné historii nebo příbuznosti, ale proto, že evoluce vyvinula vědomou mysl víc než dvakrát. Pravděpodobně bychom se tak nejvíce přiblížili setkání s inteligentní mimozemskou formou života,“ napsal vědecký popularizátor Peter Godfrey-Smith v knize „Jiná mysl: Chobotnice, moře a počátky vědomí“, která vyšla v roce 2016.

 

Přejít nahoru