Americká nadace financuje pro-opoziční nevládní organizace, aby ovlivnily volby po celé Evropě, tvrdí polský zpravodajský server

Americká nadace Action For Democracy financuje organizace, jako je radikální propotratová Ženská stávka a několik protivládních kampaní v Polsku, zjistila investigativní zpráva zpravodajského webu wPolityce.pl.

Nadace tvrdí, že antidemokratické síly vytvořily skupinu pro výměnu názorů o represích a korupci, které ohrožují svobodu. Vyzývá k ústupu od populismu a nacionalismu prostřednictvím aktivizace občanů. Členy správní rady nadace jsou prof. Timothy Garton Ash z Oxfordské univerzity, generál Wesley Clark, který byl velícím důstojníkem NATO, a Francis Fukuyama.

Dvanáct polských organizací získalo finanční prostředky v Polsku, které nadace považuje za “bojiště”. Financují organizace, o nichž tvrdí, že podporují účast na demokracii, podporují svobodné a spravedlivé volby a zapojují se do “boje proti nenávisti a vyloučení”.

Informace o částkách poskytnutých peněz je nápadná jejich absencí. Nejsou poskytnuty žádné údaje o jednotlivých grantech ani o celkové částce předpokládané pro Polsko. Nadace tvrdí, že je v procesu vyjednávání o částkách, zatímco polské organizace, které dostávají podporu, také odmítly tyto informace zveřejnit, což vede k otázkám o jejich transparentnosti.

Rozsah angažovanosti nadace byl sledován maďarskými a italskými médii, tedy zeměmi, kde byla Action For democracy také aktivní v nedávných volbách. V Maďarsku média odhadují, že podpora mohla být v oblasti několika milionů eur. Zpravodajský server O Maďarsku odhalil, že zpráva maďarské zpravodajské služby ukázala, že kandidát opozice na premiéra Peter Marki-Zay obdržel finanční prostředky od nadace a obvinil ji z účasti na nezákonném financování volebních kampaní.

Hungary Today cituje zjištění maďarských novin Magyar Nemzet, které tvrdí, že Action For Democracy financovala nejméně pět italských organizací, včetně Progressive Acts, která se specializuje na digitální kampaně pro levicové strany, jako je Demokratická strana v Itálii.

Přejít nahoru