Připravuje se český prezident na návrat Fica? Tohle řekl před českými velvyslanci

Není to tak dávno, co český prezident Pavel spolu s eurokomisařkou Jourovou varovali před znepokojivým (předvolebním) vývojem na Slovensku a hrozbou, že by se Slovensko po volbách mohlo stát druhým Maďarskem. Nejnověji se však český prezident nechal slyšet, že bez ohledu na výsledek slovenských voleb bude usilovat o to, aby nadstandardní přátelství mezi oběma zeměmi zůstalo pevné.

Po četných kritikách z české strany (Pavel, Jourová, Lipavský), kdy i český ministr zahraničí prohlásil, že Fica (v případě jeho návratu do premiérského křesla) je třeba velmi bedlivě sledovat, dochází ze strany prezidenta Pavla k rétorickému obratu. Český prezident se totiž v úterý obrátil na české velvyslance v rámci každoročního třídenního brífinku.

Ve svém projevu mimo jiné zdůraznil, že jedním z trvalých předpokladů bezpečnosti České republiky jsou bezproblémové vztahy se sousedy, které označil za nejlepší v novodobé české historii. “Je ale dobré si připomínat, že to není samozřejmost, a nenechat se ukolébat jejich současnou kvalitou,” upozornil prezident.

Vyzdvihl zejména vztahy se Slovenskem, které podle něj skutečně nelze považovat za cizí zemi. Před velvyslanci připomněl předčasné parlamentní volby, které se na Slovensku uskuteční na konci září. “Parlamentní volby za několik týdnů ukážou, jakou budoucnost si Slováci přejí a jakou si zvolí. Věřím, že ať už bude výsledek jakýkoli, naše nadstandardní přátelství zůstane pevné. Osobně o to budu i nadále usilovat,” zdůraznil český prezident.

Z hlediska velikosti a síly zůstává podle něj Německo, které v současnosti prochází geopolitickou a ekonomickou transformací, nejdůležitějším evropským partnerem České republiky. Připomněl, že Česká republika má zájem na úspěšné modernizaci německé ekonomiky, neboť s ní souvisí česká prosperita.

Svůj význam však neztrácejí ani regionální formáty, upozornil Pavel. “Jsem rád, že zde na Pražském hradě mohu v listopadu přivítat své partnery ze zemí Visegrádské čtyřky. Věřím, že dlouhodobě má smysl usilovat o to, aby V4 byla věrná svému zakladatelskému duchu, který byl demokratizační a proevropský,” uvedl český prezident.

Zamyslíme-li se nad chronologií výroků nejvyšších českých představitelů a vezmeme-li v úvahu stále vysoké preference strany Smer, přidáme-li k tomu varování Maďarska před “likvidací” (i slovenských) politiků mezinárodním mainstreamem, kteří se staví za národní zájmy svých zemí, dostaneme rovnici s vypočitatelným výsledkem.

Vysoká procentuální pravděpodobnost vítězství R. Fica ve volbách a následné slepování povolební skládačky v podobě možné vládní koalice (pokud se SNS probojuje do parlamentu) již nutí našeho českého souseda ke zmírnění rétoriky. Česko jistě zaznamenalo kroky maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártó, který osobně navštívil Roberta Fica během jeho návštěvy Slovenska, což není u opozičního politika v sousední zemi zcela obvyklé a může to pro budoucí politiku V4 znamenat odklon od “pročeského postoje”. “Tahání slovenského voliče za uši”, které “velký český bratr” svými výroky před nedávnem prezentoval, by mohlo způsobit (pokud již nezpůsobilo) změnu pohledu na Českou a Maďarskou republiku, neboť již dnes se mezi Slováky začínají objevovat názory, že tradiční první povolební návštěva Prahy by měla být zrušena. Přestože Slováci mají s Maďary nelehkou tisíciletou zkušenost ze soužití, po volbách by to mohlo být právě Maďarsko, které spolu se Slovenskem vytvoří strategické partnerství minimálně ve čtyřech klíčových otázkách – zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu, protiruské sankce, otázka migrace a suverénní zahraniční politika.

zdroj

Přejít nahoru