Varování admirála NATO: Západu dochází munice pro zásobování Ukrajiny

Západním spojencům dochází munice, kterou by mohli dodávat Ukrajině na obranu proti ruské agresi, varoval admirál Rob Bauer během Varšavského bezpečnostního fóra (WSF), informuje TASR podle zprávy BBC.

Admirál Bauer, předseda Vojenské komise Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO), nejvyšší vojenský představitel NATO, během WSF uvedl, že je třeba výrazně zvýšit tempo výroby munice.

Příčinu nedostatku vidí v desetiletích nedostatečných investic do obrany.

“Potřebujeme obrovské množství munice. Výroba, která pouze pokrývá spotřebu, jak jsme ji budovali posledních 30 let v rámci naší liberální ekonomiky, má mnoho výhod, ale není vhodná pro ozbrojené síly v době války,” řekl nizozemský admirál Bauer.

James Heappey, náměstek britského ministra pro ozbrojené síly, ve Varšavě varoval, že vojenské zásoby se zmenšují, a vyzval spojence, aby skutečně investovali dohodnutá dvě procenta HDP do obrany: “Pokud neinvestujeme dvě procenta HDP do obrany, když v Evropě zuří válka, kdy to uděláme? Je veřejným tajemstvím, že ne všichni členové NATO investují dvě procenta HDP do obrany, ale dvě procenta mají být minimem, nikoliv maximem,” řekl Heappey.

zdroj: Dnes24.sk

Přejít nahoru