Klikatá cesta lidí z Afriky před 80 000 lety: Neuvěřitelná mapa odhaluje bujnou koridorovou trasu, kterou se první migranti vydali do Eurasie

Vědci se dlouho domnívali, že když byla hladina moře nízká, Homo Sapiens využil jižní přechod přes Rudé moře z Afrického rohu, aby se dostal do jihozápadní Arábie.

Nová studie však naznačuje, že existoval i další “dobře prošlápnutý” přechod na sever.

Jednalo se o jedinou pozemní cestu z Afriky do Eurasie, při níž lovci a sběrači sledovali bujný “koridor” řek přes Sinajský poloostrov a Levantu směrem do západní Asie a severní Arábie přes Jordánsko.

Podle vědců ze Southamptonské univerzity mnohé z těchto řek od té doby vyschly v oblastech, které jsou dnes pouští, ale nález opuštěných ručních nástrojů pomohl prokázat, že “dobře zavlažovaný koridor” byl využíván.

Archeologům se podařilo objevit ruční nástroje, tzv. šupiny, “vločky” na okraji vádí – dnes vyschlých říčních kanálů, které byly před desítkami tisíc let plné vody.

Poté se pustili do zjišťování stáří sedimentů, v nichž byly nástroje po desítky tisíc let pohřbeny.

K tomu vědci použili luminiscenční datovací techniku, aby odhadli, jak dlouho trvalo, než byl sediment naposledy vystaven světlu.

Jejich nálezy ukázaly, že nástroje byly pravděpodobně používány před 84 000 lety, než byly opuštěny na březích vádí a nakonec je překryl čas.

Je dobře známo, že moderní lidé se vyvinuli v Africe před 300 000 až 200 000 lety, než v několika etapách migrovali z kontinentu do Asie a poté do Evropy.

Paul Carling, profesor geomorfologie na Southamptonské univerzitě, řekl: “Dlouho se předpokládalo, že když byla hladina moře nízká, lidé využívali k cestě do jihozápadní Arábie jižní přechod přes Rudé moře z Afrického rohu.

zdroj: DailyMail, obrázek: Screenshot Daily Mail

Přejít nahoru