Juncker

Bývalý šéf EK Juncker: Kyjev v EU? Zbláznili jste se?

Odmítá kandidaturu Kyjeva do EU! Bývalý předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker odsoudil možnost vstupu Ukrajiny do EU a označil ji za masivně “zkorumpovanou”, informuje POLITICO.

Juncker zuří

“Každý, kdo má s Ukrajinou něco společného, ví, že je to země, která je zkorumpovaná na všech úrovních společnosti. Navzdory svému úsilí není na vstup připravena, potřebuje masivní vnitřní reformní procesy,” uvedl Juncker v rozhovoru pro německý list Augsburger Allgemeine, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

“Dávat Ukrajincům falešné sliby” ohledně vstupu do EU “by nebylo dobré ani pro EU, ani pro Ukrajinu,” dodal Juncker, který byl v letech 2014 až 2019 šéfem bruselské kanceláře Berlaymont.

“Neměli byste dávat falešné sliby lidem na Ukrajině, kteří jsou až po krk v utrpení,” řekl Juncker. “Velmi mě zlobí některé hlasy v Evropě, které Ukrajincům říkají, že se mohou okamžitě stát členy.”

Členství kandidátských zemí, jako je Ukrajina a Moldavsko, v EU musí být spojeno s “vnitřními reformami” a musí být podpořeno “kvalifikovanou většinou”, tvrdil Juncker. Ukrajina již několik let čelí otázkám ohledně svých výsledků v boji proti korupci.

“S některými tzv. novými členy máme špatné zkušenosti, například v oblasti právního státu,” řekl Juncker. “To se nesmí opakovat.”

zdroj

Přejít nahoru