Putin na Valdajské konferenci: “Západ neustále potřebuje nepřítele. Evropa se k nám přibližuje a buduje novou železnou oponu. My nezavíráme dveře, Evropa je zavírá,” řekl

Loni v září dal ruský prezident pokyn k anexi dalších čtyř ukrajinských regionů. Moskva již na jaře 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovala ukrajinský poloostrov Krym. Putin ve svém projevu tvrdil, že za vše může Západ a že Rusko pouze reaguje na jeho nátlak. V rozpravě označil Oděsu na jihu Ukrajiny za “ruské město”.

„Ustavične silnie vojenský a politický tlak (Západu) a na to musíme reagovať. Neraz som hovoril, že my sme nezačali takzvanú vojnu na Ukrajine. Naopak, my sa ju snažíme zakončiť,“ povedal Putin, ktorého vystúpenie vysielala televízia Rossija 24 v priamom prenose.

Za začiatok ukrajinského konfliktu ruský prezident opäť označil dianie v Kyjeve na prelome rokov 2013 a 2014, ktoré označil za „krvavý a protiústavný“ a Západom organizovaný štátny prevrat, informuje ta3.

„Ukrajinská kríza nie je konfliktom o území. Rusko je najväčšia a najrozľahlejšia krajina na svete. Nemáme žiadny záujem, pokiaľ ide o dobývanie akýchkoľvek území, veď ešte stále musíme rozvíjať Sibír, východný Sibír a Ďaleký východ. Nie je to územný konflikt a dokonca nie je ani o nastolení regionálnej geopolitickej rovnováhy. Otázka je oveľa širšia a zásadnejšia. Ide o princípy, na ktorých bude založené nové usporiadanie sveta,“ zdôraznil.

V debate na otázku maďarského novinára vyhlásil, že „Odesa je, samozrejme, ruské mesto, ale trošku židovské. Ale len trošku. Odesa môže byť jablkom sváru aj symbolom riešenia konfliktov a symbolom nájdenia nejakého riešenia všetkého, čo sa teraz deje,“ priblížil Putin.

Přejít nahoru