Mladá Američanka se snažila žít bez mobilního telefonu a televize. Výsledky experimentu ji překvapily

Pensylvánská univerzita nabízí “mnišský kurz”, v jehož rámci musí studenti žít měsíc v tichu a zcela se vzdát elektronické komunikace, píše CNBC.

Mniši věří, že ticho uvolňuje v mozku prostor pro náboženská zjevení, vysvětlil profesor kurzu Justin McDaniel. Cílem kurzu není léčit smutek nebo mu předcházet, ale přestat se ho bát a získat větší jistotu ve schopnosti pracovat s vlastními emocemi.

Megan Sauerovou z televize CNBC tento koncept zaujal, a tak se rozhodla ho vyzkoušet. Už na začátku věděla, že vydržet třicet dní bez elektronické komunikace pro ni bude obtížné. V práci se spoléhá hlavně na svůj telefon a počítač.

Kdykoli se Sauerová cítila přetížená, sáhla po telefonu nebo zapnula televizi. Netušila proč, ale měla pocit, že když se něčím rozptýlí na dostatečně dlouhou dobu, negativní pocity ji přejdou. Obvykle se však stal pravý opak. Myšlenek v její hlavě přibývalo a stres se měnil v paniku.

Během experimentu Sauerová zjistila, že je pro ni mnohem snazší zvládat tyto pocity, když se nesnaží přehlušit svůj vnitřní hlas televizí nebo sociálními médii.

Pandemický rok 2020 byl pro Sauerovou plný změn. Úspěšně dokončila magisterské studium, rozpadl se jí vztah, přestěhovala se zpět k rodičům a byla bez práce. Protože toho na ni bylo najednou příliš, denně volala své nejlepší kamarádce. To, že si s ní mohla promluvit, jí pomohlo k lepšímu psychickému zdraví.

Celebrity, úspěšní podnikatelé i mniši přísahají, že jim meditace mění život. Existují dokonce důkazy, že zlepšuje pocity úzkosti, deprese a fyzické bolesti. Ale Sauerová, stejně jako mnoho dalších, nemůže jen tiše sedět a nic nedělat. Několikrát meditaci vyzkoušela, ale po pěti minutách na tom byla psychicky hůř než předtím, protože ji štvalo, že nedokáže udržet myšlenky na uzdě.

McDaniel proto nabízí alternativu: věnujte alespoň 30 minut denně tichému sezení nebo procházce. “Během této půlhodiny nesmíte číst, studovat ani poslouchat hudbu. Musíte jen sedět se svými myšlenkami, dýchat a pozorovat okolí,” vysvětluje profesorka. Sauerová na vlastní kůži zjistila, že chůze v tichu, kdy nechává sluchátka doma, jí pomáhá lépe sledovat stavy úzkosti.

zdroj: Trend.sk

Přejít nahoru