Uprchlíci

EU: Polsko a Maďarsko buď přijmou větší počet migrantů nebo opustí blok

Celý rad krajín EÚ začal boj proti Poľsku a Maďarsku: buď prijmú kvótu prisťahovalcov, alebo budú čeliť vyhadzovu z rozpadajúceho bloku.

Obe krajiny ignorovali návrhy EÚ prijať 160.000 migrantov a zvyšok bloku je pripravený prijať opatrenia, aby sa zabezpečilo zdieľanie záťaže.

Poľsko ignoruje kritiku Európskej komisie kvôli zaobchádzaniu s migračnou krízou a minulý týždeň premiérka Beata Szydłová kritizovala plány EÚ na vytvorenie “dvojrýchlostnej” Európy, ktorá by umožnila silnejším členom rozvíjať sa rýchlejšie než ich chudobnejší susedia.

Medzitým sa Maďarsko ohradilo voči centralizácii moci v Bruseli a euroskeptický vodca Viktor Orbán vyzval k uzavretiu hraníc krajiny v čase prepuknutia migračnej krízy v roku 2015.

Obe krajiny sa teraz budú musieť rozhodnúť, či sú ochotné udržať si svoju anti-migračnú rétoriku, pokiaľ to ohrozí ich členstvo v EÚ, povedal diplomatický zdroj pre Times. “Budú musieť urobiť voľbu: buď budú v európskom systéme, alebo nie. Nemôžu vydierať Európsku úniu, jednota má svoju cenu.”

Očakáva sa, že Európsky súdny dvor (ESD) sa pozrie na zákonnosť migračných kvót, a všeobecne očakáva, že rozhodne v ich prospech pred koncom tohto roka. Zdroj dodal: “Sme presvedčení, že Európsky súdny dvor potvrdí kóty. Potom sa Poľsko a Maďarsko budú musieť riadiť rozhodnutím. Ak tomu tak nebude, potom budú čeliť následkom, finančným a politickým. Žiadne ďalšie opt-out doložky. Budeme mať veľmi náročné diskusie na túto tému.”

Migračné kvóty EÚ boli široko kritizované a vyhlásené za neúčinné, pričom niektorí východoeurópski členovia vrátane Slovenska a Českej republiky čakajú, ako sa vyriešia spory medzi Európskou úniou a Maďarskom a Poľskom.

Nemecko, Francúzsko a Taliansko vyzvali k trvalému systém kvót, ktorý by nahradil súčasné mimoriadne opatrenia. Podľa týchto krajín by sa nedodržanie malo pokutovať.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru