Nejvyšší soud zamítl Babišovo dovolání ve sporu s ÚPN. Podle verdiktu bylo procesně nepřípustné

Senát občanskoprávního kolegia Nejvyššího soudu Slovenské republiky zamítl Babišovo dovolání ve sporu o ochranu osobnosti mezi českým expremiérem Andrejem Babišem a Ústavem paměti národa (ÚPN). Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí soudu. Podle verdiktu je odvolání procesně nepřípustné.

“Žalovaný byl v odvolacím řízení plně úspěšný a má právo na náhradu nákladů řízení,” zdůraznil soud.

Senát Krajského soudu v Bratislavě v červnu 2022 zamítl žalobu na ochranu osobnosti, kterou podal bývalý český premiér Andrej Babiš proti Ústavu paměti národa. Důvodem bylo, že žalovaný, tedy ÚPN, není podle nálezu Ústavního soudu pasivně věcně legitimovaným subjektem.

Tím je podle soudu Slovenská republika zastoupená Ministerstvem vnitra. Rozhodnutí se týkalo žaloby o povolení registrace žalobce jako spolupracovníka Státní bezpečnosti (StB), které předcházel nález Ústavního soudu Slovenské republiky, jenž přikázal krajskému soudu, aby ji znovu projednal a rozhodl. V reakci na to politikův právní zástupce uvedl, že po poradě se svým klientem zváží další opravné prostředky.

Andrej Babiš je původem Slovák a politik s českým občanstvím. Podle dosud zveřejněných dokumentů z archivů Ústavu paměti národa byl Babiš evidován jako důvěrník, později však údajně podepsal vázací akt a stal se tak agentem StB pod krycím jménem Bureš.

zdroj: Slovenskoaktualne.sk

Přejít nahoru