NYT

NYT: USA se připravují na „války budoucnosti“ s mnoha frontami

Oživení vojenské síly Ruska a Číny postavilo americkou armádu před úkol přípravy na „války budoucnosti”, napsala komentátorka The New York Times Helen Cooper. Ty budou charakterizovány vytvářením velkých armád a otevřením několika front. Je zjevné, že Spojené státy zachvátilo militaristická šílenství a článek NYT tomu jen nasvědčuje.

Americký deník The New York Times hovoří o přípravách ze strany Spojených států na války budoucnosti

Podle autorky, prováděla americká armáda během posledních 15 let pouze operace proti špatně ozbrojeným rebelům a různorodým teroristickým organizacím. Nicméně, nyní se bude muset „opakovaně učit bojovat s velkými armádami”.

Naučit se dovednosti „konvenční vojenské kampaně”, kterou The New York Times označuje za „války minulosti”, je nezbytné vzhledem k posílení vojenské moci Ruska a Číny, jakož i nepředvídatelnost Severní Koreje.

Za tímto účelem Spojené státy provádí nové typy cvičení zaměřených na přípravu odporu vůči tomu, co Pentagon nazývá „hybridní válka budoucnosti”, čím se v USA rozumí jako„souhrn obvyklých bojů, vzpour a kybernetických hrozeb”.

„Když lidé mluví o vysoké úrovni ohrožení, uvidíte různé úrovně možností. A americká armáda nebojuje proti takovým typům protivníků už delší dobu. Metody školení v budoucnosti nebudou jako dříve, protože se okolní prostředí dnes zásadně liší …,” uvedl šéf generálního štábu americké armády Mark Milly.

Podle něj se budoucí války „mohou provádět konvenčními ozbrojenými silami, speciálními silami, partyzány, teroristy a zločinci, smíchaných dohromady na území s potenciálně vysokou hustotou civilního obyvatelstva.”

NYT také cituje stanovisko představitelů amerického námořnictva, které považuje v budoucnu za důležité pro vedení vojenských operací zavést kontrolu nad moři i oceány.„Když vidíte návrat konkurence různých států, měla by být věnována zvláštní pozornost nejen projekci síly, ale také kontrole nad mořem,” prohlásil admirál US Navy John Richardson.

Americká armáda v posledních letech opakovaně obvinila Rusko z vedení takzvané hybridní války. Kromě toho, američtí vojenští činitelé neustále požadují zvýšení rozpočtu na obranu země a posílení přítomnost vojenské aliance NATO ve východní Evropě. Nicméně analytici opakovaně hovoří o nevhodnosti používat termín „hybridní válka” vůči moskevské zahraniční politice.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru