Bill Gates si myslí, že těchto 6 inovací by mohlo změnit svět

Lepší skladování vakcín

Vakcíny zachránily miliony životů po celém světě, ale pokud nejsou skladovány při správné teplotě, kazí se. Skupina vynálezců ze společnosti Global Good v Seattlu vytvořila novou inovativní chladničku nazvanou MetaFridge. Ta zůstává dostatečně chladná, aby vakcíny uchovala v bezpečí i při dlouhých výpadcích proudu. Pracují také na přenosné chladničce, která očkovacím pracovníkům umožní cestovat dál a dostat se k dětem na nejodlehlejších místech.

Úprava genů

Představte si budoucnost, kdy bychom mohli upravit DNA nemocného člověka, aby se uzdravil, nebo odstranit geny, které umožňují komárům přenášet malárii. S nástroji pro editaci genomu jsme stále v rané fázi vývoje a vím, že existuje mnoho otázek, jak tuto technologii zodpovědně používat. Ale doufám, že se mi ty možnosti naskytnou.

Solární palivo

Pokud chceme ukončit naši závislost na fosilních palivech a omezit změnu klimatu, potřebujeme mnoho různých přístupů. Nedávno jsem navštívil laboratoř na Caltechu, kde vědci zkoumají způsoby, jak přeměnit sluneční energii na palivo. Do dne, kdy si budete moci natankovat auto solárním palivem, je ještě daleko, ale tvůrčí přístup Caltechu mi dává naději, že se nám v blízké budoucnosti podaří energetický zázrak.

mRNA vakcíny

Většina vakcín používá oslabené nebo inaktivované formy viru, které pomáhají vašemu tělu vytvořit si imunitu a zabránit onemocnění. Vědci zkoumají, jak místo toho použít genetický materiál, což by umožnilo rychlejší a levnější vývoj nových vakcín. Pokud se nám podaří naučit tělo, aby si vytvořilo vlastní přirozenou obranyschopnost, můžeme revolučně změnit způsob prevence nemocí.

Zlepšené podávání léků

Pokud jste někdy museli užívat léky každý den ve stejnou dobu, pak víte, jak snadné je vynechat pilulku. Společnost Intarcia to chce změnit. Vytvořila malé zařízení, které se implantuje pod kůži a po určitou dobu pomalu uvolňuje léky. Existuje řada způsobů, jak by se tato technologie dala využít k lepší léčbě a prevenci nemocí, ale nejvíce mě těší prevence HIV. Jeden implantát by mohl chránit osobu ohroženou HIV až po dobu jednoho roku.

Umělá inteligence

Ze všech inovací na tomto seznamu se tato zdá být nejjistější sázkou na to, že změní náš způsob života. Ačkoli umělá inteligence přinese nové výzvy, které budeme muset řešit – včetně toho, jak rekvalifikovat pracovníky, kteří přijdou o práci kvůli automatizaci – myslím, že díky ní bude náš život produktivnější, efektivnější a celkově jednodušší.

zdroj: Time

Přejít nahoru