Srandička, která koluje internetem na Slovensku: Vážený pane generále Pavle…

“Všichni Rusové žijící na Západě by měli být sledováni.” To řekl v polovině června v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa český prezident Petr Pavel. O více než týden později začal tento výrok otřásat zemí pod Tatrami. Slováci nazývají českou hlavu státu panákem, sluhou, vyčouhlým generálem, bručounem. Například populární politický analytik Ján Baránek mu věnoval celé video. O tématu informují české Parlamentní Listy.

“Žasnu nad tím, co ze sebe ti lidé dokážou dostat. To je normální fašismus. Selektovat lidi podle národnosti a podrobovat je represi nebo sledování, to je fašismus,” říká v aktuálním videu známý slovenský politický analytik a aktivista Ján Baránek. Video již viděly desítky tisíc lidí a v komentářích mu jeho tvůrci vyjadřují především podporu a souhlas.

Český prezident Petr Pavel ve videorozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa v angličtině řekl: “Všichni Rusové žijící na Západě by měli být sledováni mnohem více než v minulosti, protože jsou občany země, která vede agresivní válku.” Na otázku, jak by měl takový dohled vypadat, prezident upřesnil: “Měli by být pod dohledem bezpečnostních služeb”.

Ve svém nejnovějším videu, které se krátce po zveřejnění stalo velmi populárním, jede politický analytik Ján Baránek v autě a rozčiluje se: “Tento šílenec, který zastává post českého prezidenta, dnes vytáhl podobnou kartu. Za komunistů jsme na našem území neměli větší skupinu lidí z USA, ale měli jsme tu třeba karpatské Němce, které ti komunisté také nijak zvlášť nesledovali. Ale Spolková republika Německo byla v té době členem Severoatlantické aliance”.

“Samozřejmě existují skupiny lidí, které jsou pod zvýšeným dohledem tajných služeb. Mohou to být skupiny, které mají sklon k terorismu, zejména v západní Evropě skupiny muslimů, kteří podléhají radikalizaci v mešitách. Ale ani tito muslimové nejsou jen Saúdové nebo jen Iráčané. Jsou to vyznavači víry a mohou být různých národností, například Kuvajťané a tak dále. Zde však hovoříme o filtru podle národnosti. A to jsme tu měli za Hitlera. To udělali Američané Japoncům, což je černá skvrna na moderních dějinách USA, a sami Američané to tak vidí,” zmínil dále.

A dodal: “A tenhle ‘fouňa’… Je to prezident členské země NATO a EU a tenhle vagabund, tenhle hulič, tenhle ‘fouňa’, něco takového řekne. Na koho se budou dívat. V Evropské unii žije osm set tisíc nebo kolik Rusů, a další statisíce odešly, když Rusové napadli Ukrajinu, a na základě čeho a jak si představuje, že…”

Pod videem je nespočet příspěvků a jen několik z nich je vůči Lambovi kritických. “Nejděsivější na tomto videu je fakt, že každé slovo, které řeknete, je pravda,” píše mu jeden z diváků.

V komentářích se objevují věty jako “Co byste chtěli od generála stopaře, který v minulosti vyměnil červený kabát za modrý. Ať je u moci kdokoli, tenhle zelený panák poslouchá. Sluha a převlékač kabátů. Asi taková je servilní baletka.” A taky že jo. Nebo “Neoliberální lůza nezná mezí. Za bývalého komunistického režimu to byla pohoda.”

Jiný posluchač napsal slovensky: “Za Pavla se velmi stydím. Dvojí agent bez pocitu sounáležitosti s národem. Jak říkáte – ochraptělý, znechucený. Zelená guma bez jakéhokoli svědomí. Držím vám palce a úspěch v nadcházejících volbách.” Ján Baránek založil začátkem roku v zemi pod Tatrami novou politickou stranu Zdravý rozum, která se však nadcházejících voleb nezúčastní.

zdroj: Hlavnydennik.sk

Přejít nahoru