JAK SI TO MOHLA DOVOLIT? Greta to tentokrát zvorala

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová přesunula svou pozornost od světového počasí a zaměřila se na osud Izraele, který bojuje s Hamásem. Na sociálních sítích podpořila Palestinu a vyzvala k “osvobození pásma Gazy”. Prestiž této mladé aktivistky, která v roce 2019 ve svých 16 letech promluvila ke světu na summitu OSN, tak nadále klesá poté, co byla dvakrát zadržena policií a dostala soudní pokutu, nebo když na jednání Evropského parlamentu ukázala poslancům zdvižené prostředníčky. Tentokrát chce okamžité příměří mezi Izraelem a Hamásem, píše Breitbart.

Uplynuly čtyři roky a Gretu Thunbergovou, hvězdnou aktivistku ze Švédska, která mobilizovala mladé lidi po celém světě na akcích Fridays for Future, už málokdo bere vážně. Stačí si vzpomenout na její nedávné chování, kdy například ukázala přítomným europoslancům na slyšení v Evropském parlamentu o nové environmentální politice EU zdvižené prostředníčky, píší Parlamentní Listy.

Thunbergová také nedávno dostala již druhou soudní pokutu za neuposlechnutí pokynů policie na jednom z mnoha protestů proti klimatickým změnám. U okresního soudu ve švédském Malmö jí byla uložena pokuta ve výši 4 500 švédských korun. Pro Thunbergovou je to již druhá pokuta, v červenci dostala za podobný přestupek pokutu 2 500 švédských korun.

Aktuální pokuta byla udělena za účast na červencovém protestu u ropného terminálu v Malmö. Aktivisté z hnutí Reclaim the Future dočasně zablokovali přístup do zařízení tím, že si sedli. Později je odvedla policie. Thunbergová byla obviněna z neposlušnosti vůči orgánům činným v trestním řízení, protože odmítla uposlechnout policii, která ji vyzvala, aby místo opustila. Poté ji odvedli dva uniformovaní policisté.

A nyní se Greta postavila na stranu Palestiny v konfliktu mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem, který likviduje teroristy sídlící v pásmu Gazy v odvetě za útok na své území. “Dnes stávkujeme na znamení solidarity s Palestinou a Gazou. Svět se musí ozvat a vyzvat k okamžitému příměří, spravedlnosti a svobodě pro Palestince a všechny postižené civilisty,” uvedla Thunbergová na síti X.

zdroj: hlavnydennik.sk

 

Přejít nahoru