Britská studie zjistila, že lidé, kteří nejvíce dodržovali omezení Covid, byli nejméně duševně zdraví

Průzkum zjistil, že lidé, kteří dodržují britská pravidla týkající se Covidu, mají horší duševní zdraví. Studie zjistila, že pandemie má trvalé účinky na duševní zdraví lidí i po třech letech.

Výzkumníci z Bangorské univerzity zjistili, že ti, kteří během pandemie nejvíce dodržovali omezení, nejčastěji trpěli stresem, úzkostí a depresemi. Zjistili, že lidé s “kolektivní” povahou – kteří jsou starostlivější, citlivější a uvědomují si potřeby druhých – nejčastěji dodržovali blokační protokoly doporučené Borisem Johnsonem, vedoucími lékaři a vědci. Naopak lidé s “agentskou” povahou – kteří jsou více nezávislí, soutěživí a rádi mají svůj život pod kontrolou – se do tohoto chování zapojují nejméně.

“Čím více se lidé během karantény řídili zdravotními doporučeními, tím hůře se po karanténě cítili,” uzavírá doktor Marley Willegers a jeho kolegové.

Zjistili, že strach z nákazy Covidem je jak pozitivní, tak negativní. “Ačkoli zvyšování strachu lidí z nákazy může být účinné při motivaci k dodržování předpisů, má také negativní důsledky pro pohodu lidí a jejich uzdravení,” uvedli.

Vědci svá zjištění založili na studii o tom, jak 1 729 lidí ve Walesu dodržovalo předpisy během první celobritské blokády v období od března do září 2020, a na míře stresu, úzkosti a deprese, která u nich byla zjištěna v období od února do května letošního roku.

Nejvyšší míru přetrvávajícího narušení psychické pohody vykazovaly “kolektivní” typy. “Agenti” však byli schopni lépe se “odrazit ode dna” poté, co byli zablokováni.

Willegers, výzkumník z Institutu psychologie elitního výkonu na Bangorské univerzitě, uvedl, že pro některé lidi bylo obtížné přejít od pravidelného sledování rad veřejného zdravotnictví během pandemie k tomu, že po skončení výluky rady nedostávali.

Čtěte také: Radek Vondráček: Byl jsem na benzince a je to síla. Víte někdo, co dělá vláda?

“Během pandemie byly osvětové kampaně zaměřeny na to, aby lidé i nadále dodržovali pravidla. Když jsme však vyšli z pandemie, neprobíhala žádná informační kampaň, která by všem pomohla vrátit se bezpečně do normálního života.

“Bez toho se u některých typů osobností udržuje chování a úzkost z prevence infekce, které podkopávají jejich psychickou pohodu,” dodal. Přetrvávající špatné duševní zdraví lidí, kteří dodržují pravidla, je “hluboce znepokojující”, uvedl think-tank Centrum pro duševní zdraví.

“Zjištění, že lidé, kteří dodržovali pandemická omezení, měli o tři roky později větší pravděpodobnost horšího duševního zdraví, je velmi znepokojivé.

“Strach, ztráta a trauma způsobené pandemií měly trvalý dopad na duševní zdraví mnoha lidí. U některých z nich se k tomu mohla přidat i ztráta sociální solidarity v důsledku toho, že ostatní nedodržovali stejná omezení,” uvedl Andy Bell, výkonný ředitel společnosti.

zdroj: The guardian

Přejít nahoru