Rakušan ministr vnitra označil útok za “bezprecedentně šílený čin”

Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že po útočníkovi se pátrá, protože před útokem zabil svého otce. Střelec byl legálním držitelem několika střelných zbraní.

Na místě nadále zasahuje policie a probíhá pyrotechnická prohlídka. Všechny složky integrovaného záchranného systému jsou v centru Prahy. Okolí univerzity je uzavřeno. Policie vyzvala lidi, aby se v oblasti nepohybovali a nevycházeli ze svých domovů, protože zásah stále pokračuje.

“Policie ČR obdržela ve 12.20 hodin informaci, že 24letý muž z obce Hostoun údajně odjel do hlavního města Prahy s úmyslem vzít si život. Ve 12.45 hodin jsme obdrželi informaci, že ve stejné obci byl nalezen muž. Zjistili jsme, že se jedná o otce podezřelého, který dnes tento hrůzný čin spáchal,” uvedl Vondrášek.

Informaci o ruské inspiraci získala česká policie ze střelcova účtu na Telegramu, který nyní vyšetřovatelé prověřují.

“Nenávidím svět a chci po sobě zanechat co nejvíce bolesti,” napsal útočník v ruštině na svůj účet na Telegramu, který je v současné době již nedostupný. Ve webovém archivu však existují záznamy o jeho účtu.

“Dovolte mi, abych se představil, jmenuji se David a chci provést střelbu ve škole, možná i sebevraždu,” napsal 10. prosince na Telegram.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana neměla střelba v Praze žádnou souvislost s mezinárodním terorismem. Útok označil za “bezprecedentně šílený čin, jaký Česká republika ve své historii ještě nezažila”.

zdroj: postoj.sk a seznam.cz

Přejít nahoru