Začíná spolupráce nebo boj velmocí o Měsíc?

Rusko plánuje vyslat astronauty na Měsíc nejpozději do roku 2030 a je připraveno na úzkou spolupráci s NASA, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Je zde opět obnovený zájem mocností o Měsíc,” píše Manfred Lindinger ve Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V roce 2024 plánuje Evropská kosmická agentura spustit projekt měsíční základny, projekt je již připraven.

Čína pošle koncem letošního roku druhou bezpilotní sondu s vozítkem na Měsíci a astronauti budou určitě brzy následovat sondu. Rusko chce vyslat své kosmonauty na Měsíc nejpozději do roku 2030, kde by měli postavit základnu, jako důležitý krok pro dobytí Marsu a na projektu chce spolupracovat s americkými kolegy z NASA..

Jak se ale píše v článku Spojené státy zatím necítí velkou touhu na spolupráci s Ruskem, ale s příchodem Donalda Trumpa do Bílého domu předpokládá ruská agentura oživení společných lunárních projektů a projektů cesty na Mars.

“Nyní je možné přejít k racionálnějším, pragmatickým a efektivním koncepcím”, řekl k tomu Igor Komarov , šéf Roskosmosu. Dá se předpokládat, že Donald Trump půjde do vesmírné spolupráce s Ruskem, a je zřejmé, že navrhne nástupce současného šéfa NASA Charles Boldena.

V roce 1972 jako člen posádky Apollo 17 byl Eugene Cernan posledním člověkem, který stanul na měsíčním povrchu. Po otci byl slovenského a po matce českého původu. Eugene Andrew „Gene“ Cernan se narodil 14. března 1934 v Chicagu a zemřel 16. ledna 2017 v Houstonu, ve vesmíru byl třikrát. Cernan navštívil několikrát naši zemi, naposledy v roce 2008.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru