Exministr obrany USA varuje: Máte malý strach z jaderné války!

Dnes lidé podceňují hrozbu jaderné války, říká bývalý americký ministr obrany William Perry. Jak řekl v rozhovoru pro Vice News, k „takovému konfliktu” by mohlo dojít v příštích 10 letech.

Strašná bude regionální válka, ale totální konfrontace mezi Ruskem a USA, bude „konec civilizace”, ujistil Perry.

Od začátku jaderné éry ve 40. letech byla stabilita na světě založena na určitém souboru předpisů. Většina světových jaderných kapacit patřila Spojeným státům a Rusku. A přítomnost amerického ochranného deštníku znamenala, že američtí spojenci nemusejí vyvíjet vlastní jaderné zbraně. Tato situace nyní, zdá se, mění.

Prezident Trump je znám svým méně agresivní postojem k proti Rusku. Ale nyní, podle zpráv, Evropská unie zvažuje svůj vlastní systém jaderného odstrašení i rozložení francouzských rzbraní mezi země – členy EU.

Situace v Asii je ještě nejistější. Severní Korea s fanatismem směřuje k vlastnímu arzenálu balistických raket s jadernými hlavicemi. A americký prezident měl neobvyklé představy o tom, jak by měl být připraveno Japonsko.

Donald Trump, prezident Spojených států: Severní Korea má jaderné zbraně. Pro Japonsko je to problém, je to velký problém. Ve skutečnosti by mohlo být lepší, kdyby se ochránili před Severní Koreou. Možná by to bylo lepší …

Hlas za záběrem: S pomocí jaderných zbraní?

Donald Trump: Ano. Včetně použití jaderných zbraní.

William Perry, bývalý americký ministr obrany: Myslím, že odborníci v tomto oboru si jsou dobře vědomi důsledků použití jaderných zbraní. Ale veřejnost obecně – podle mého názoru nikoliv. A mnozí z našich vůdců také.

Perry řednášel na Stanfordu, a loni zahájil on-line semináře. Během dvou až tří měsíců v roce cestuje po světě ahovoří o tom, jak blízko jsme ke katastrofě. Často mluví o svém scénáři “noční můry”, v níž se menší množství obohaceného uranu ocitne v rukou teroristických skupin.

William Perry: Kdyby měli asi 40 kg, byli by schopni vytvořit domácí jadernou bombu.

VZ: A jaké by byly následky?

William Perry: Důsledkem exploze bomby s kapacitou 15 kilotun by byla Hirošima. Kromě úmrtí 80-100 tisíc lidí, by byly sociální, politické a ekonomické důsledky, kterým lze jen těžko uvěřit.

VZ: Nicméně, je to reálné? Není to jen strach z oblasti sci-fi?

William Perry: Myslím si, že je ze všech možných jaderných katastrof nejpravděpodobnějšíí. Podle mého názoru … bych řekl, že se stejnou pravděpodobností se to může stát kdykoliv v příštích 10 letech.

VZ: Se stejnou pravděpodobností?

William Perry: Se stejnou pravděpodobností, někdy v příštích 10 letech.

VZ: Pravdou je, že šance na jadernou válku dnes není taková, jako kdysi. Koncem 80. let bylo na světě 70 tisíc jaderných hlavic – dnes existuje jen asi 15 tisíc. Ale takové zlepšení Perryho neuklidňuje.

William Perry: Existuje možnost regionální jaderné války, například mezi Pákistánem a Indií. Dokonce i kdyby využily pouze polovinu svého jaderného arzenálu, tyto bomby by vypustily do vzduchu tolik prachu a spadu, které by se dostaly do stratosféry, rozšířily po celém světě, a zakryly by sluneční paprsky na léta dopředu. Jen tak mohou být zabity miliony lidí.

VZ: Děsivé vyhlídky. A to vám nedá spát?

William Perry: V noci nemůžu spát při méně pravděpodobné představě, že nějak Rusko a Spojené státy učiní obrovskou chybu a vtáhnou se do jaderné války.

Plnohodnotná jaderná válka mezi Spojenými státy a Ruskem nebude nic více a nic méně, než konec civilizace. To není pokusem hrát tragédii, nebo přehánět, je to prostě něco, co se opravdu stane.

VZ: Dnes mají Rusko a Spojené státy mají 90 procent jaderných zbraní, které jsou na světě. Mnohé z nich jsou zastaralé, a proto náchylnější ke spuštění omylem nebo na základě falešného poplachu. A jsou v rukou vůdců, kteří jsou podle Perryho, bezohledný k svému potenciálu.

VZ: Vidíte u prezidenta Trampa něco, co vás trápí?

William Perry: Ano, myslím, že na rozdíl od Obamy, nemá jasnou představu o tom, jaké jsou problémy a nebezpečí spojená s jadernými zbraněmi. Za druhé, podle mého názoru, ukázal svůj impulzivní temperament. První z těchto problémů je řešitelný – může se dozvědět více, pokud se tomu bude věnovat. Ale temperament … obávám se, že s tím se nedá nic dělat.

VZ: To je důvod, proč ve věku téměř 90 letech, jste tady, v Mexiku na přednášce, a nikoli na golfovém hřišti?

William Perry: Ano, přesně tak. Jedna osoba nemůže toho moc udělat. Ale myslím, že umím víc, než většina lidí.

VZ: Můžete nás vyděsit víc, než většina ostatních.

William Perry: Mohu vás vyděsit. Zasloužíte si, abych vás vyděsil.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru