USA Today: Do německých voleb nezasahují Rusové, ale extrémisté z USA!

Vliv na výsledek voleb v Německu se nesnaží uplatnit „ruští hackeři”, ale američtí pravicoví radikálové, napsaly USA Today.

Navíc se někteří odborníci domnívají, že v Kremlu v zásadě nevidí žádný důvod k tomu, aby se ve volbách angažovali, neboť nejsou zastoupeni žádným „proputinovským kandidátem”.

Spojenectví trolů a extremistů se snaží ovlivnit výsledek voleb v Německu, nicméně podle analytiků s tím nemá Rusko nic společného, uvedly USA Today. Ve skutečnosti za šířením různých propagandistických materiálů na internetu stojí pravicové skupiny ze Spojených států.

Informace o takových činnostech se objevily méně než týden před volebním dnem, v nichž velmi pravděpodobně vyhraje současná německá kancléřka Angela Merkelová, připomíná publikace.

„Zatím jsme nebyli schopni identifikovat žádnou zvláštní aktivitu Rusů,” přiznal Simon Hegelich, profesor na Mnichovské technické univerzitě. Naopak, po analýze 300 milionů příspěvky na Twitteru, profesor zjistil, že mnoho míst s hashtagem #AltRight (extrémní pravice) bylo zasláno z Německa.

„Mnoho z těchto zpráv může být propojeno, nebo alespoň můžeme říci, že byly inspirováni hnutím extrémní pravice ve Spojených státech,” dodal Hegelich.

A pravičáků se snaží očernit přední kandidáty ve volbách – jak Merkelovou, tak jejího konkurenta, kandidátka ze strany sociální demokracie Martina Schulze. Mnoho z těchto zpráv pochází z USA, což vyvolává dojem, že se pravičáci v Německu a Americe snaží ovlivnit názor německých voličů.

Podle některých odborníků u pravicové „Alternativy pro Německo“ (AfD) v dlouhodobém horizontu neexistuje žádná šance na vítězství ve volbách, nicméně, pokud tato strana bude pokračovat v tlaku na elity, v určitém bodě se situace může změnit.

Vedoucí Institutu pro digitální společnost Sandro Gaycken se domnívá, že se pravičáci snaží zasahovat do diskuse o německých volbách na různých sociálních sítích. Například, podle Gayckena, obyčejným německým uživatelům, kteří hledají pro skupiny pro diskuse o politice, se automaticky doporučují krajně pravicové strany, jako AfD, která, jak se očekává, poprvé získá křesla v parlamentu.

„Je to opravdu divné,” řekl Gaycken. „Facebook se domnívá, že je to nemožné, protože uživatelé by měli dostávat doporučení založená na tom, koho mají za přátele, ve kterých skupinách se nacházejí a co se jim líbí. Všichni v Německu však vidí tato doporučení.” Znalec také zdůraznil, že „neviděl stopy Rusů”.

Podle šéfa Centra pro evropskou bezpečnost Marka Galeotti je poměrně obtížné určit stupeň zranitelnosti Německa vůči hackerům a trolům spojených s Ruskem. Kromě toho se odborník domnívá, že zásah Moskvy nemá smysl, neboť ve volbách není zastoupen žádný „proputinský kandidát”.

„Pravděpodobnost jakéhokoli zásahu (Rusů) je nevýznamná, protože jakýkoli vážný dopad na výsledky voleb pouze posílí postavení Berlína ve vztahu k Moskvě,” řekl Galeotti. S ním však politolog Jörg Forbrig ne zcela souhlasí a tvrdí, že to jen „nemusí být vidět“.

Nicméně podle politologa nejsou německé volby ze tří důvodů příliš zranitelné vůči vnějšímu zásahu. Za prvé, kvůli „ruskému zásahu” ve volbách v USA a ve Francii jsou voliči v pohotovosti. Za druhé, díky multipartajnímu systému v Německu je obtížné předvídat důsledky informačních kampaní. Za třetí, německé média, podle Forbriga „vyváženější a klidnější”.

„Kromě toho, pokud by Rusové měli nějaké kompromitující informace na Merkelovou nebo ještě něco jiného, už by to vyložili,“ shrnula Melissa Hooperová, odbornice na právní a sociální otázky postsovětských zemí.

Článek USA Today by se dal doplnit připomínkou, že ve čtvrtek spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere prohlásil, že Rusko do německých voleb nezasáhlo.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru