Rusko a Čína mohou navždy zastavit americké letadlové lodě

Vývoj protiletadlových zbraní v Rusku a Číně ohrožuje samotnou hodnotu amerických letadlových lodí jako hlavní “sílu” námořnictva, píše The National Interest.

Jak uvádí The National Interest., důvodem pro možný “západ slunce” nad letadlovými loděmi může být nejen efektivní boj proti nim, ale také jejich obrovské výrobní náklady.

Od devadesátých let 20. století letadlové lodě byly páteří námořnictva a dodnes zůstávají hlavní “silou” námořnictva. Během jejich existence byly vypracovány plány na jejich modernizaci. Přestože se detaily těchto plánů mění, hlavní principy zůstávají nezměněny. Nicméně mnozí se domnívají, že inovace čínských a ruských zbraní mohou ukončit éru letadlových lodí, píše The National Interest.

“Předpokládejme, že chcete potopit letadlovou loď. Jak to uděláte? “, ptá se The National Interest.

V první, dokonce i ve druhé světové válce byly ponorkovými torpédy ničeny letadlové lodě. A do dnešního dne ruské a čínské flotily pracují na systému odražení útoků amerických letadlových lodí a jejich zničení.

Při zásahu exploduje moderní torpédo pod dnem lodi, což způsobí velké poškození lodi. I vzhledem k tomu, že po bombardování letadlové lodi, se stále loď ještě nepotopí, tak způsobené škody nevyhnutelně ovlivní bojovou schopnost lodě.

Za druhé, raketové střely vystřelené z letadel, lodí, ponorek a pozemních zařízení představují významné nebezpečí pro letadlové lodě. V současné době jsou Čína a Rusko vyzbrojeny širokou škálou systémů pro vystřelení křídlatých raket, které jsou schopné způsobit zkázu proti americkému protiraketovému systému AUG.

Nejmodernější rakety mohou letět nadzvukovou rychlost a jejich zachycení je docela obtížné. Přestože prakticky neexistují žádné příklady použití takových zbraní proti letadlovým lodím, tak už jenom pád rakety na vzletovou a přistávací dráhu letadlové lodi ji značně poškodí.

Za třetí, v boji s letadlovými loděmi se v posledních desetiletích objevily nové protiletadlové balistické střely. Například, čínský Df-21 je schopen zasáhnout americké letadlové lodě z dosud nepředstavitelných vzdáleností, stávající obranné systémy překoná velkou rychlostí. Dokonce i jenom kinetická energie této rakety stačí k tomu, aniž by zasáhla loď, zničit vzletovou palubu.

Vývoj takových zbraní donutil americké námořnictvo k urychlení vývoje protiraketových systémů. Nicméně schopnost Spojených států poskytnout spolehlivou ochranu svým letadlovým lodím vede k zamyšlení nad hodnotou v totální válce, a to zejména vzhledem k astronomickým nákladům na jejich výstavbu.

Je možné, že Rusko a Čína nemusí potopit letadlové lodě, ale budou poškozeny až k nepoužití. Všechny výše uvedené faktory – typy zbraní schopné ničit letadlové lodě a vysoké náklady na stavbu letadlových lodí, mohou vést k tomu, že se tyto lodě budou velmi obezřetně využívat. V případě konfliktu se mohou američtí admirálové a prezident obávat zranitelnosti letadlových lodí, takže nebudou účinně využívány.

Obrovská hodnota těchto lodí bude jejich hlavní slabostí, která povede k tomu, že zůstanou mimo intenzivní konflikt. A jestliže letadlové lodě nemohou ovlivnit průběh bojových operací, důvod pro přidělení obrovských finančních prostředků pro jejich výstavbu a ochranu nedává smysl. To zase ale povede k morálním zastarání tohoto typu lodí.

“Znamená to však, že se letadlové lodě staly zastaralým typem zbraně?”, ptá se The National Interest.

Ne. Rusko a Čína tvrdě bojují proti nim, protože tyto lodě považují za vážnou hrozbu. Kromě toho tyto země vytvořily celou řadu zbraní, protože letadlové lodě mají něco, na co by jim mohly odpovídat. Kromě toho ale Čína nedávno zahájila svůj vlastní program pro rozvoj letadlových lodí.

Nicméně letadlové lodě skutečně čelí nebezpečí hrozící jim od pokročilých vojenských technologií. Ale hlavní hrozba přichází spíše z nedostatku materiálního a technického vybavení, a pokud Spojené státy nebudou schopny zastavit růst nákladů na výstavbu a udržování letadlových lodí a letadel na palubě, tak pro tyto lodě bude obtížné udržet jejich místo v současné architektuře obranné politiky USA, shrnul The National Interest.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru