Česká republika zavedla embargo na vývoz zbraní do Turecka

Vyjádření učinil poté, co jednal s premiérem země Andrejem Babišem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem. Před samotným jednáním uvedl Havlíček, že co se týče našeho exportu v oblasti obranného průmyslu, ten není nijak závratný. Podle jeho slov se jedná o 130 až 140 milionů korun.

„Ani neřešíme už to, co je už v tuto chvíli schváleno v rámci licenčního řízení. Musíme se zaměřit na to, co bude v rámci dalších licenčních řízení,” pověděl také Havlíček.

Na svém účtu na Twitteru sdílel Hamáček příspěvek, kde se vyjádřil k exportu vojenského materiálu do Turecka. „Česká republika s okamžitou platností pozastavuje vývozní licence na vojenský materiál do Turecka.“

Podle Hamáčka není přijatelné to, co se děje na severu Sýrie. Dodal, že podle něj by měla následovat silná, jednotná a účinná reakce Evropské unie.

V pondělí se ministři zahraničí zemí Evropské unie zavázali k jistému opatření z hlediska vývozu zbraní do Turecka. Podle toho by měli koordinovat omezení exportu zbraní do Turecka, a to v reakci na tureckou vojenskou operaci v Sýrii.

Situaci okomentoval i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten na svém účtu na Twitteru napsal, že je rád za změnu názoru, a že Česko zavedlo zbrojní embargo. Rovněž poděkoval Janu Hamáčkovi za jeho aktivitu. „S okamžitou platností jsem zastavil jakékoliv oprávnění v kompetenci ministerstva zahraničí k vývozu zbraní do Turecka,“ dodal závěrem.

Jsem rád, že po dnešní schůzce ministrů zahraničí EU změnili @AndrejBabis a @KarelHavlicek_ svůj názor a ČR okamžitě zavedla zbrojní embargo. Díky @jhamacek za jeho aktivitu. S okamžitou platností jsem zastavil jakékoliv oprávnění v kompetenci @mzvcr k vývozu zbraní do Turecka.

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 14. října 2019

Růst vývozu vojenského materiálu do Turecka
Podle výroční zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu pro civilní použití v Česku vyplývá, že vývoz vojenského materiálu ze země do Turecka stoupl.

Daná zpráva uvádí, že vývoz stoupl celkem na 5,4 milionu eur, což činí v přepočtu asi 139,4 milionů korun. Co se týče meziročního růstu, ten byl dvojnásobný.

Obecně v posledních letech export vojenského materiálu z naší země do Turecka roste. Naříklad v roce 2011 činil 95 000 euro, čili asi 2,5 milionu korun, svého největšího objemu dosáhl v roce 2015 s celkem 6,2 miliony eur, v přepočtu asi 160 milionů korun. Zpráva uvádí, že se vyváží nejen zbraně s ráží menší než 20 milimetrů, ale také střelivo, pozemní vozidla s jejich součastí, a také letecká technika.

Turecká operace v Sýrii
Turecký prezident Tayyip Erdogan oznámil 9. října zahájení operace Pramen míru na severu Sýrie proti Straně kurdských pracujících, která je zakázaná v Turecku, a teroristické skupině Islámský stát*. Ve stejný den zaútočilo turecké letectvo i na město Ras al-Ayn v syrské provincii Hasaka. Náletům muselo čelit i město Tell Abiad na hranici s Tureckem. Později bylo oznámeno zahájení pozemní části operace.

Syrské orgány opakovaně odsoudily okupační politiku Turecka na severu Sýrie. Rusko uvedlo, že Ankara se musí vyhnout krokům, které by mohly bránit vyřešení syrského konfliktu.

*Teroristická organizace zakázaná v Rusku

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru