Merkelová řekla Erdoganovi, aby okamžitě zastavil syrskou operaci – ale proč by se měl starat o to, co říká Evropa? Vyjadril se také Macron

Merkelovo napomenutí přichází, když se vůdci EU připravují tento týden na schůzku v Lucemburku, aby naplánovali společnou reakci na „operaci mírového jara“ Erdogana, která byla zahájena ve středu po stažení amerických sil v regionu. Turecké válečné lodě bušily na kurdské pozice za syrskou hranici, zatímco pozemní síly podporované syrskými povstaleckými skupinami se nastěhovaly, aby zasáhly kurdské bojovníky, které Turecko považuje za teroristy.

Erdogan slíbil, že „nikdy nepřestane bojovat, ať už někdo řekne cokoli.“ A proč by měl poslouchat evropské vůdce?

“Ahoj EU, probuď se. Říkám to znovu: Pokud se pokusíte v této operaci zaútočit na invazi, náš úkol je jednoduchý: otevřeme brány a pošleme k vám 3,6 milionu migrantů,” pohrozil svým projevem ve čtvrtek večer.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dotkl této obavy v neděli, když také telefonoval s Erdoganem. “Máme společnou touhu, aby tato ofenzíva skončila,” řekl Macron spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. “Tato ofenzíva riskuje vytvoření neudržitelné humanitární situace.”

I přes svá tvrdá slova čelí evropští vůdci výběru: dovolte Turecku napadnout a vyrovnat se s jeho „nárazníkovou zónou“ nebo se vypořádat s přílivem uprchlíků jako to bylo v roce 2015. Erdogan mezitím Merkelové představil jinou volbu:

“Jsme spojenci v NATO nebo jste vzali do NATO teroristickou organizaci, ale my o tom nevíme?” řekl v neděli místnímu kanálu NTV. “Velmi zvláštní přístup. Jste s námi nebo s teroristy?“

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru