Arktický letní mořský led by mohl zmizet již v roce 2035

Každý rok se arktický mořský led rozšiřuje, jak hladina moře zmrzne během dlouhé, temné zimy. Na svém maximu v březnu pokrývá led téměř celý Arktický oceán, téměř 6 milionů čtverečních mil. Během léta se taje a v září dosahuje nejnižšího bodu. V červenci během 80. let led pokrýval v průměru asi 6 115 507 km, což je zhruba oblast USA nebo Kanady.

Letos v červenci pokrylo mořský led jen asi 4 506 163km. Od roku 1979 klesl arktický mořský led v průměru o 27 000 čtverečních kilometrů ročně, což je oblast o velikosti Severní Dakoty, která se každý rok roztaví a neroste zpět. Píše portál MSN.

Studie publikovaná tento týden v časopisu Nature Climate Change silně posiluje předpovědi, že léta v nejsevernějším moři pravděpodobně do roku 2035 zcela ztratí ledovou pokrývku.

“To ukazuje na něco, o čem víme, že se děje velmi rychle, a nyní víme, že na to musíme být připraveni [dříve, než jsme si možná mysleli],” říká Maria Vittoria Guarino, hlavní autorka článku a vědkyně v oblasti klimatu na britský antarktický průzkum.

“V severním Beringově moři byl mořský led s námi 8 měsíců v roce,” napsal tým arktických vůdců domorodých osob na NOAA 2019 Arctic Report Card. “Dnes můžeme s ledem vidět jen tři nebo čtyři měsíce.”

Účinky se dotýkají prakticky všech aspektů života v regionu. Rychlý led, který v mnoha částech Arktidy chybí, sloužil k ochraně břehů před bouří a vlnami. Jeho absence urychluje pobřežní erozi a ohrožuje desítky komunit. Vesnice jako Shishmaref, na ostrově v mělkém Chuchkiho moři, mají velké potíže, protože stoupající hladina moře, ztráta ochranného mořského ledu a tání permafrostu destabilizují infrastrukturu rodného města.

“Aljašští domorodci zvykli mít semi-kočovný životní styl,” říká Sarah Aarons, Iñupiat vědec o klimatu v Scripps Institution of Oceanography. Poté, co USA kolonizovaly tento region, „jsme byli nuceni si vybrat jedno místo pro naše vesnice a většina z nich je na pobřeží. To nás staví do velmi zranitelné pozice, pokud jde o zvyšování hladiny moře, stejně jako pro načasování ztráty mořského ledu. “

Ve zprávě Úřadu vlády pro odpovědnost za rok 2009 se uvádí, že téměř všech 213 domorodých vesnic na Aljašce hrozí eroze pobřeží.

Přejít nahoru