Šlendrián ministerstva zdravotnictví prokázal povrchnost českých novinářů!

Klíčovými sledovanými údaji o vývoji epidemie Covid jsou údaje o počtech úmrtí a těžkých případů a hospitalizací. To slyšíme od zdravotnických odborníků vždy velmi nahlas.Právě o hospitalizacích a těžkých hospitalizovaných případech se ale nedozvídáme už několik dní nic.

Na stránkách https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 je opakovaná chyba , na kterou jsem autory již dvakrát upozornil Občerstvování údajů o hospitalizacích neprobíhá vždy dobře a občas se na na několik dní zastaví a až po upozornění se vždy po nápravě znovu rozběhne, Právě v minulých dnech jste to viděli názorně . Poslední údaje jsou z 21.8. (povšimněte si spodní části obrázku o poslední aktualizaci)

Názorně to vidíte též v tabulce:

Údaj o počtu aktuálně hospitalizovaných (116) se pak zřejmě kopíruje i do úvodní stránky se souhrnem základních údajů:

A tak několik dní zastaralým údajem 116 lidí se třeba včera večer chlubila Česká televize ve svém proužku na ČT24. Je to šíření fake news, o kterém tato televize vyučovala? Rozhodně je to neprofesionalita.

Překvapuje mne, že ani novináři, jejichž psaní o covid -19 je denní chleba, si chybějících podstatných údajů o vývoji situace už třikrát nevšimli. Ani třeba opoziční stranám nechybí. Je zjevné ,že správné a aktuální údaje o vývoji situace umožňují správně se rozhodovat nejen státu, ale i firmám a jednotlivcům v životě a byznysu s často velkými finančními důsledky.. Chybějící či neúplná data plodí pozdní či nesprávná rozhodnutí.

P.S. Chyba byla po mém upozornění odstraněna zřejmě mimořádnou aktualizací až dnes v čase 12.52

A těžkých případů máme za tu dobu náhle o 40% více než jsme si mysleli!

Autor: Jiří Žamboch

Přejít nahoru