Slovensko v koronavírusovom ošiali

Zrak mnohých Slovákov sa dnes večer upriamil na vyhlásenie vlády ohľadom terajšej korona situácie a aktuálnych opatrení.

Slovensko čaká na vyhlásenie núdzového stavu. Počas rokovania ústredného krízového štábu to avizoval Matovič (OĽANO). Tento krok ale musí ešte v stredu (30. 9.) odobriť vláda. “Nebude len na oblasť zdravotníctva, bude to všeobecný núdzový stav,”vysvetlil Matovič. Podľa mnohých názorov to bude ešte vážnejšie než bolo v prvej vlne koronavírusu. Núdzový stav má byť podľa Matoviča prijatý najmä z toho dôvodu, že nikto presne dopredu nevie, ako sa situácia s koronavírusom vyvinie. Obavy má z vývoja situácie v nemocniciach aj domovoch sociálnych služieb. Poukázal na to, že v súčasnosti je štát obmedzený v prípade potreby napríklad rýchleho dodávania ochranných pomôcok či testov. Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Slovensko čakajú prísnejšie opatrenia

Zakážu sa podujatia s viacerými výnimkami ako rodinné, firemné, športové, kultúrne, spoločenské a cirkevné podujatia, pri ktorých budú všetci negatívne otestovaní. Pri rodinných oslavách sa odporúča, aby ich preložili na vhodnejšiu dobu. “Ľudia sa môžu zúčastniť na krste, obrade, pohrebe, sobáši,” vyhlásil Matovič s tým, že počty zúčastnených sú ešte predmetom rokovaní Ústredného krízového štábu.

Otvorené budú môcť byť iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Otvorené by mali byť od 6.00 do 22.00. V prípade predaja cez okienko alebo rozvozu je povolená nonstop prevádzka. Matovič vyzval, aby zákazníci počas pobytu v reštaurácii alebo v bare mali na tvári rúško, s výnimkou konzumácie jedla a nápojov. Do platnosti vstúpi obmedzenie 10 metrov štvorcových na zákazníka, odporúča sa dodržiavať 2-metrový odstup medzi zákazníkmi, hlavne pri pokladniach. Matovič bude od obchodov vyžadovať, aby na základné hygienické pravidlá dohliadal pracovník na to určený.

Školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni budú odporúčané. V prípade športových aktivít v interiéri nosenie rúšok dôrazne odporúčajú, pričom doplnili, že na plavárňach to bude len ťažko možné. V exteriéri sa odporúčajú nosiť v blízkosti osôb, s ktorými nebývame v spoločnej domácnosti.

Platnosť všetkých opatrení by mala byť od 1. októbra 2020 do odvolania. Policajný zbor by mal na dodržiavanie opatrení dôsledne dohliadať s možnosťou udelenia pokút.

(SCa)

 

Přejít nahoru