Vojenský expert předpovídá, jak skončí válka na Ukrajině: Putin kvůli tomu nemá šanci vyhrát

V pondělí svět napjatě sledoval, jak Vladimir Putin a jeho lidé po 77. oslavují Den vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Vojenská přehlídka v Moskvě byla z ruského pohledu zastíněna nepříznivým průběhem války na Ukrajině. Spekulovalo se, že Putin 9. května oficiálně vyhlásí Kyjevu válku, nařídí všeobecnou mobilizaci a rozpoutá ještě větší peklo. To se však nestalo.

Putinův projev měl vyvolat národní jednotu, ale šéf Kremlu překroutil pravdu ve svůj prospěch a obvinil NATO z války na Ukrajině. Tvrdí, že Rusko se chtělo bránit jen proto, že ho NATO chtělo napadnout. Německý vojenský expert Patrick Sensburg, plukovník ve výslužbě a předseda sdružení záložníků, přesně ví, čeho chtěl Putin dosáhnout. V rozhovoru pro pre Bild vysvětlil: “Domnívám se, že se jedná o jasný vnitropolitický propagandistický projev s cílem dosáhnout jednoty národa. Lidé si také uvědomují, že tato speciální operace trvá mnohem déle, než se původně plánovalo.”

Sensburg je přesvědčen, že Putin válku na Ukrajině prohraje: “Může kobercově bombardovat, může měnit města v trosky, může přinést Ukrajině utrpení, ale nebude schopen to dlouhodobě udržet a v podstatě prohraje.” Ruský prezident podle něj také ztratí Krym a Donbas po dobu trvání války. Píše portál Topky.

Na rozdíl od jiných pozorovatelů plukovník neočekává všeobecnou mobilizaci. “To by znamenalo, že každý, kdo dosáhl vojenského věku, je odveden, že všichni záložníci jsou povoláni. To prostě není možné. Vyhlásit válku a přitom celou dobu mluvit jen o speciální operaci, to se nedalo očekávat.” To by vyžadovalo, aby Vladimir Putin odkryl své karty, přiznal chyby z minulosti a uvedl své skutečné cíle.

Přejít nahoru