NATO

Plán Merkelové v ohrožení? Erdogan odmítá lodě NATO

Narazil utečenecký plán německé kancléřky Angely Merkelové na odpor? Turecký prezident Erdogan podle zpráv zásadně odmítá lodě NATO, které se chtějí přiblížit k tureckému pobřeží, kde budou strážit případné pokusy nelegálních uprchlíků, jenž se chtějí dostat do Evropy. Angele Merkelové tak způsobuje turecký prezident potíže, se kterými německá kancléřka ve svém jediném plánu nepočítala.

Čtěte více: Svoboda slova v Turecku? Erdogan nechal zatknout 250 lidí za urážky

A můžeme zde zcela jistě říci, že se jedna o jediný plán, jelikož Merkelová v německé talk show potvrdila, že s žádným plánem B nepočítá ani nefiguruje. Turecký prezident odmítá účast německých lodí u tureckého pobřeží a sdílí jen minimální nadšení v realizaci plánu německé kancléřky Angely Merkelové. Podle vyjádření diplomata aliance záleží uskutečnění mise proti pašerákům nelegálních uprchlíků na domluvě mezi Německem a Tureckem, která je aktuálně v ohrožení.

Německá kancléřka Angela Merkelová narazila se svým plánem na Erdogana, který odmítá lodě NATO u Turecka

Podle diplomata aliance odmítlo Turecko pomoc od Německa, které se chtělo angažovat v otázce dopadení pašeráků nelegálních uprchlíků v tureckých vodách. Podle mnoha odborníku je problém v dohodě, která udává, že většina zadržených nelegálních uprchlíků se bude vracet právě do Turecka a s tím prezident Erdogan nesouhlasí.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Maksim Shmeljov / Shutterstock.com)

Přejít nahoru