Saúdská Arábie

Saúdská Arábie obviňuje Rusko z porušování příměří v Sýrii

Saúdská Arábie obvinila Moskvu a ruskou armádu z opakovaného porušování příměří v Sýrii, které bylo již předem dohodnuto na dnešní dny. Obvinění vznesl saudskoarabský ministr zahraničních věcí Ádil Džubajr, který poukazuje na porušení míru ruskou armádou, která nerespektuje domluvené příměří. Rusko podle Saúdské Arábie není jedinou zemí, která v Sýrii porušuje příměří.

Čtete více: Sýrie plánuje s Ruskem založit na hranicích „pás teroru“, říká Davutoglu

Podle tamějších zpráv porušila příměří také syrská armáda a její letectvo, které podniklo hned několik leteckých útoků na Islámský stát. Světové mocnosti již tento problém řeší s Rijádem. Agentura Reuters již před několika dny dávala najevo, že syrský prezident Bašár Asad společně s jeho spojenci na blízkém východě nemyslí dodržení dohody o neútočení vážně.

Saúdská Arábie obvinila Rusko a syrskou armádu z porušení předem dohodnutého příměří o neútočení v Sýrii

Dodržení tohoto příměří o neútočení v Sýrii mělo být ukazatelem serióznosti, v otázce nastolení míru na blízkém východě a zejména tedy v Sýrii. Saudskoarabský ministr zahraničních věcí také během svého prohlášení naznačil, že pro Bašára Asada již není v Sýrii místo. V sobotních hodinách nejmenovaný zdroj ze Sýrie uvedl, že k žádnému porušení příměří nedošlo, kde je tedy pravda?

(KPa, ceskoaktualne.cz, konzervativnyvyber.sk, Foto: A.Belousov / Shutterstock.com)

Přejít nahoru